Expertpanel: Maradona fick inte nödvändig vård

Diego Maradona fick undermålig vård, och lämnades ensam till sitt öde i minst tolv timmar innan han dog. Det konstaterar en medicinsk expertpanel i utredningen av den argentinske fotbollslegendarens död i höstas.

ANNONS
|

I ett 70-sidigt dokument redogör panelen, 20 experter sammankallade av den argentinska åklagarmyndigheten, vilka misstag som begicks i samband med Maradonas död den 25 november.

Bland annat slår de fast att den då 60-årige argentinaren "började dö" minst tolv timmar innan han hittades avliden i sin säng, rapporterar AFP. Maradona bodde då i ett hus i utkanten av Argentinas huvudstad Buenos Aires, där han fick vård i hemmet.

– Det är uppenbart att det panelen säger är att saker inte sköttes på rätt sätt, säger Sebastian Sanchi, tidigare talesperson för Maradona, till AFP.

Läkaren utreds

Diego Maradona genomgick en hjärnoperation till följd av en blodpropp bara två veckor innan han dog och hade sedan tidigare en lång historia av missbruksproblem. Efter hans död har argentinska myndigheter inlett en utredning för att undersöka om fotbollsikonen fick korrekt behandling efter operationen.

ANNONS

Sju personer i läkarteamet runt Maradona, bland annat den läkare som behandlade honom under hans sista tid i livet, utreds för brott. Två av Maradonas döttrar har anklagat läkaren för att bära ansvaret för att deras pappa fick allt sämre hälsa innan han dog.

Lämnades "till ödet"

Den medicinska expertpanelen konstaterar i sin rapport att Diego Maradona hade haft större chanser att överleva om han hade fått adekvat behandling på en lämplig vårdinrättning. De skriver också att Maradonas mentala skick var sådant att han inte var i stånd att själv bestämma var han skulle vårdas.

Läkarteamet lämnade Maradonas chanser att överleva "till ödet", skriver panelen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS