Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blir det landslagscomeback för Oscar Wendt när Janne Andersson har tagit över som förbundskapten? På tisdagen kommer svaret. Arkivbild.

Experterna tror Wendt får chansen

Finns det ett landslagsliv efter Ibrahimovic, Isaksson och Källström? Frågorna och spekulationerna är många när den nya förbundskaptenen Janne Anderssons ska presentera sin första trupp på tisdagen. Experterna TT har pratat med tror att vänsterbacken Oscar Wendt får chansen i VM-kvalet mot Nederländerna.

Det är ingen mjukstart på nya posten som väntar fjolårets svenska mästartränare Janne Andersson, som efterträtt Erik Hamrén efter sommarens EM-slutspel i Frankrike.

Inga träningsmatcher för att inventera och testa spelare och formationer. I stället ut på det djupa direkt: Nederländerna hemma i VM-kvalet den 6 september.

Dessutom: trion Andreas Isaksson (133 landskamper), Kim Källström (131, 16 mål) och Zlatan Ibrahimovic (116, 62 mål) har tackat för sig och efterlämnar en orutinerad ryggrad.

Vilket å andra sidan medför chansen att bygga något nytt.

- Det är klart att på kort sikt blir det alltid ett tapp. Man vill helst att det inte är för många på en gång, samtidigt som det finns möjligheten att verkligen bygga upp med fler nya spelare. Det blir helt naturligt att ge fler chansen, säger TV4:s Hanna Marklund.

"Måste finnas en stomme"

Viasats Bo Petersson är minst lika nyfiken på den nya landslagsledningen.

- Det är väldigt spännande att se vilket gäng Janne Andersson har samlat ihop. En härlig blandning av rutinerade gubbar med lite olika infallsvinklar på fotboll – med Peter Wettergren, Lars Lagerbäck, Jonas Thern och Tom Prahl – som känns väldigt positivt, säger Petersson.

- Andersson har agerat jäkligt smart genom att plocka in den här kompetensen för att kunna starta det här på bästa sätt.

Att det är tävlingsmatch kommer självklart att påverka uttagningen, menar Marklund.

- Det kommer att väga in i hans val av spelare. Det kommer att bytas och komma nya, men det behövs spelare som har varit med också, säger hon.

- Man behöver ha en viss rutin och grunduppställning på planen – även för att nya spelare ska kunna få möjlighet att prestera bra, det måste finns en stomme att komma till.

"Ska vara självskriven"

Petersson konstaterar att Andersson "har ett blankt, vitt papper framför sig".

- Han måste spela in en ny målvakt, spela ihop ett innerbackspar, hitta en duo på centralt mittfält och en ny anfallskombination.

I mål är Marklund och Petersson överens: FC Köpenhamns Robin Olsen lär få Isakssons gamla förstahandskar. I övriga lagdelar är det ganska öppet – och därmed intressantare än på väldigt länge.

En spelare som såväl Marklund som Petersson tror kommer finnas med är Oscar Wendt – Borussia Mönchengladbach-vänsterbacken som fick kalla handen under Hamréns sista tid.

- Det känns egentligen som att han ska vara självskriven. Han har visat så god form, har spelat kontinuerligt och visat vecka ut och vecka in att han håller en väldigt hög nivå, säger Hanna Marklund.

- Tillhör man en av de vassaste spelarna i både klubblag och ligan så är det klart man ska ha en plats i en svensk landslagstrupp. Jag utgår från att Oscar Wendt är med, säger Bo Petersson.