Sverige kvalificerade sig för VM i Frankrike efter seger mot Danmark i den sista kvalmatchen. Nu väntar VM-lottningen. Arkivbild.

Experterna: Hellre USA än Tyskland i VM

Grupperna till sommarens VM-fest i Frankrike ska lottas och de svenska fotbollsdamerna slipper Japan och Brasilien som är i samma seedningsgrupp. Men vilket lag är lika med mardrömslottning och vid vilket utfall ska vi jubla? Här ger två fotbollsexperter sin syn VM-lottningen:

Vilket lag vore bäst att slippa från den första seedningsgruppen med USA, Tyskland, England, Frankrike, Kanada och Australien?

Johan Rydén, journalist på Borås tidning som driver en blogg om internationell damfotboll:

- Det där är inte helt enkelt. Jag bedömer ju USA som klar etta igen, men Sverige har ju haft hyfsat… ja kanske inte enkelt mot dem, men ända enklare än mot Tyskland. Så sett till historiken kanske man faktiskt helst vill slippa Tyskland, även om USA känns bäst.

Hanna Marklund, fotbollsexpert på TV4:

- Ja det är ju både USA och Tyskland. Tyskland kommer från en lite sämre period även om man kommit lite på rätsida igen med tränarbytet. Men sen har vi ju haft svårt mot Tyskland, så jag skulle ju gärna undvika dem även om det kan finnas tuffare lag på pappret.

Vilket lag ska vi hoppas på från den gruppen?

Johan Rydén:

- Det är väl ändå Kanada. Även om de är på frammarsch så är väl Kanada det laget som man ser som något enklare. Sen vet man ju inte, en öppningsmatch mot Frankrike med deras nerver hade nog inte varit en katastrof heller, det hade varit rätt roligt med. Men rent sportsligt så känns Kanada som det något svagare laget.

Hanna Marklund:

- Då vill man ju möta Kanada eller Australien. Australien kommer med lite spännande nya spelare och Kanada… ja, jag har svårt att välja mellan dem. Men jag säger Kanada. De har i och för sig gjort bra resultat i OS och de har tagit kliv med intressanta spelare. Men när Sverige mött dem så har man ändå stått sig väldigt bra.

Finns det något lag i de två lägre seedningsgrupperna som Sverige kan överraskas av?

Johan Rydén:

- Det är klart att de asiatiska lagen är ju duktiga. Men i huvudsak är det lag som Sverige borde slå, jag ser ingen riktig skräckmotståndare. Det är mer upp till det svenska laget, hur bra form vi har. Sen är ju världstoppen allt jämnare; en dålig svensk dag och en bra dag för andra så är ju Kina och Nya Zeeland kanske lag som vi inte slår hur lätt som helst.

Hanna Marklund:

- Kina är väl ett lag som ändå har en ganska bra kvalitet. Det finns duktiga spelare i Kina, även om de kanske inte nått lika höga nivåer som de haft tidigare så är de tuffa att möta, det är ett spelskickligt lag. Men Sverige bör ändå slå dem.