Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Expertens råd: Var glad för det lilla

I helgen drar fotbollssäsongen igång med gruppspel i svenska cupen. Men många allsvenska supportrar lider fortfarande "försäsångest" över ofärdiga lagbyggen. Från experthåll kommer dock besked som kan lugna spända fotbollsnerver.

I Norrköping undrar många om det centrala mittfältet är slagkraftigt nog, i Jönköping vem eller vad som ska fylla luckan efter Pawel Cibicki. Och även Djurgården, AIK och IFK Göteborg suktar efter en, eller helst två, anfallare. Gärna någon som garanterat kommer att göra mål.

- Det som är knepigt är att man måste se var allsvenskan ligger i näringskedjan, och vad man som allsvensk sportchef kan göra med en ändå ganska begränsad budget. Det är svårt att hitta en etablerad forward med de pengar de flesta klubbar har att röra sig med, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

Vara glad för lite

Ingen kan anklaga de allsvenska klubbarna som kollektiv för att ha legat på latsidan under vintern. Kim Källström kommer hem till Djurgården, AIK har köpt Kristoffer Olsson och lånat hem Simon Thern. Hammarby har fått hem Jiloan Hamad till Sverige och i Häcken hoppas Erik Friberg kunna bevisa sin klass.

Men förmodligen kommer årets bästa värvning vara den som folk knappt lade märke till.

- Ett ”best case scenario” är att göra som Djurgården och hitta en spelare som Michael Olunga, som gör en massa mål och som man sedan kan sälja för stora pengar ett år senare. Men nästa sådan värvning kommer inte att ge stora rubriker, säger Richard Henriksson.

- För ett år sedan var Alexander Isak en oprövad junior. Nyktra supportrar bör sitta och hoppas på en ny Isak eller Olunga, snarare än att hoppas på att deras klubb ska värva Emir Kujovic – även om just det kanske verkar vara en möjlighet.

Ännu finns tid

Att det är just anfallare som flera lag är ute efter är inte någon tillfällighet. Målgörare har en tendens att synas även utanför Sveriges gränser, och sällan har en allsvensk skyttekung stannat kvar för att upprepa succén.

Det svenska transferfönstret slår igen den 31 mars. Så även om man som supporter vill att ens klubb ska agera nu, nu, nu så kan det vara läge att ha is i magen. I alla fall ett litet tag till.

- Supportrarnas känslor följer ju det som klubbarna gör. Vissa är så ärliga att de säger att de skulle behöva en viss spelartyp. Men, det finns många sanningar i mitten av februari som inte visar sig stämma sedan. Däremot så brukar man efter de här cupmatcherna börja kunna se hur det verkligen ligger till, säger Henriksson.