Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Ek, till vänster, tillsammans med programledaren Jane Björck i SVT:s studio under EM.

Experten tror inte på det italienska psyket

Italien är redan utslaget ur fotbolls-EM, men de svenska spelarna fruktar ändå ett hårt bankande italienskt hjärta. I onödan, tror SVT:s expert och det tidigare Italien-proffset Lisa Ek.

Efter två raka förluster – mot Ryssland och Tyskland – kan Italien inte längre ta sig upp bland de två bästa lagen i grupp B, och är således borta från kampen om kvartsfinalplatserna.

En missräkning för Italien, som aldrig tidigare missat att avancera från gruppen i ett EM-slutspel.

- Jag tror de hade väldigt stor respekt för både Sverige och Tyskland, så de visste att de gick in med ett svårt läge i gruppen. Men det är klart att det är en missräkning att åka redan nu, innan det är klart. Att förlora mot Ryssland hade de nog inte förväntat sig, säger Lisa Ek.

Skadedrabbat

Ek, som främst har representerat Göteborgs FC och Rosengård, avslutade sin karriär i italienska Fiorentina och jobbar fortfarande som tränare i ett fotbollslag för flyktingar i Italien. Under EM är hon expert för SVT.

- Jag hade unnat italiensk damfotboll att få gå till slutspel. För i Italien handlar det bara om resultat, man skiter i om det spelas fin fotboll. De flesta ser ju inte ens damfotboll, de ser bara resultaten. På så sätt var det tråkigt, säger hon.

I matchen mot Tyskland blev Italiens Ilaria Mauro – som har gjort båda Italiens mål i EM – skadad. Ett stort avbräck för Italien, enligt svenska landslagets scout Thomas Dennerby.

- Det är klart att det är, hon är ändå den bästa forwarden även om Cristiana Girelli inte är långt efter. Ett bevis för Mauros skicklighet är målet hon gör mot Tyskland, säger han.

Dessutom är Elisa Bartoli avstängd i matchen mot Sverige efter att ha blivit utvisad mot Tyskland, och det finns frågetecken för både Valentina Cernoia och Sara Gama, som båda fått utgå med skador under EM.

"Gnälls otroligt mycket"

Men det största tappet för Italien skedde redan i april när Fiorentina-mittfältaren Alice Parisi bröt benet i en landskamp mot England.

- Hon är liksom kittet som håller samman mittfältet, och de har byggt mycket av sitt spel runt henne. Det är problemet som de här mindre nationerna har, eftersom de har så få spelare. Det är en risk att ta, som de var tvungna att ta, säger Lisa Ek.

Dessutom överraskades många av att den kritiserade förbundskaptenen Antonio Cabrini inte valde att ta med anfallaren Tatiana Bonetti, också hon i Fiorentina, till EM. Något Lisa Ek tror kan bero på Bonettis kompromisslösa attityd.

De svenska spelarna är rädda att de trots tabelläget kommer att möta ett Italien som kämpar för ära och för varandra. Det tror Ek inte kommer vara ett bekymmer.

- De är mentalt väldigt starka, men bara när det kommer till dem själva. Det gnälls otroligt mycket på varandra och det finns inte någonting av det här att försöka göra varandra bättre. Det finns en risk att det blir pyspunka av allt.