Experten: Stäng av Johaug i minst två år

ANNONS
|

I höstas slog nyheten ned som en bomb i skidvärlden: den norska skidstjärnan Therese Johaug hade testat positivt för den anabola steroiden Clostebol. Den norske landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tog under en presskonferens på sig ansvaret och avgick - Johaug menar att hon av misstag fått i sig det dopningsklassade preparatet via en kräm för att behandla en brännskadad läpp.

Antidoping Norge tror på skidstjärnans förklaring och har därför har föreslagit att Johaug stängs av i 14 månader - vilket av många ses som ett milt straff i sammanhanget.

"Minst två år"

Den bilden delar Olli Rauste, finsk Cas-jurist, som Dagens Nyheter talat med.

ANNONS

– Utgångspunkten är fyra års avstängning, men om Cas precis som Antidoping Norge skulle välja att tro på Johaugs historia att hon inte tagit anabola steroider avsiktligt är två år det rimliga. Jag tror att varje domare i Cas skulle utdöma minst två år, säger Rauste till DN.

Rauste säger att han själv också anser att Johaug bör stängas av i minst två år.

– Om jag vore Johaug skulle jag nöja mig med det straff som föreslagits och göra allt för att fallet inte tas upp av Cas.

Kan tävla i OS om förslaget står sig

"Rättegången" i ärendet börjar i nästa vecka. Skulle straffet bli 14 månader så kommer Johaug att kunna tävla under OSi Pyeongchang nästa år - det kan hon däremot inte om straffet blir två år.

Såväl Theres Johaug som Fis (internationella skidförbundet) och Wada (internationella antidopningsbyrån) kommer att kunna överklaga domen.

ANNONS