Vad händer om Caroline Seger blir skadad? Sverige har få alternativ till mittfältsstjärnan, enligt experten Hanna Marklund. Arkivbild.

Experten: Saknas bra alternativ till Seger

Innermittfältet är Sveriges styrka inför fotbolls-VM i sommar. Det kan också vara Sveriges svaghet. När VM-truppen börjar ta form finns det frågetecken.

I dag samlas fotbollslandslaget för de två sista landskamperna innan VM-truppen tas ut den 16 maj.

Inför matcherna, hemma mot Tyskland på lördag och borta mot Österrike nästa tisdag, har förbundskapten Peter Gerhardsson säkert en del bryderier. Vilka som ska styra innermittfältet tillhör knappast dem.

Caroline Seger, Elin Rubensson och Kosovare Asllani lär vara givna i den svenska VM-truppen, då de under fjolåret visade att de kompletterar varandra synnerligen bra. Den sista pusselbiten var Rubensson, som har skapat en bättre stadga på innermittfältet. Med henne och Seger som balanserande krafter har Asllani fått en friare, mer offensiv roll, ibland i princip som en släpande anfallare.

Det har varit ett lyckat koncept. Men bakom de tre självskrivna ser det mer osäkert ut.

Stjärntät backuppsättning

- Mittfältet har sett väldigt bra ut när de tre har spelat tillsammans. Men om man till exempel tittar på den svenska backlinjen så är konkurrensen jättehög och vi har kanske de bästa mittbackarna i världen. Även om Sverige får en skada så kan man ersätta med en riktigt högklassig spelare. Den konkurrensen har vi inte riktigt på mittfältet, säger den tidigare landslagsstjärnan Hanna Marklund, numera expertkommentator i TV4 och C More.

På backsidan finns en uppsjö internationella stjärnor och med spelare som Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson och Amanda Ilestedt i laget riskerar andra starka namn – Emma Berglund, Sandra Adolfsson och Nathalie Björn är några av dem – att hamna utanför en VM-trupp.

Det svenska mittfältet har också höga toppar, men en skada på en nyckelspelare skulle kunna ge problem, säger Hanna Marklund. Peter Gerhardsson har testat många alternativ, särskilt på innermittfältet, och gemensamt för dem – förutom att nästan alla heter Julia – är att ingen riktigt har tagit chansen.

Rutinerad lösning

- När Seger eller Rubensson har varit borta har det kanske inte sett så givet ut. Det är där jag tycker att det har saknats alternativ. Julia Karlernäs (Piteå) och Julia Roddar (Göteborg) var med under Sydafrikalägret i januari, men han fick kanske inte se det som han ville se av dem, vilket gjorde att de inte var med i nästa trupp. Sedan har han provat Nathalie Björn, som egentligen är back, och det kanske är en styrka hos henne men också en svaghet om man tittar på mittfältet. Julia Zigiotti Olme har också spelat där, men hon är mer en offensiv mittfältare, säger Hanna Marklund.

Sveriges bästa alternativ om någon av mittfältsstjärnorna går sönder är kanske ingen av ovan nämnda, utan en rutinerad spelare som har åkt ut och in ur landslagstruppen det senaste året. Djurgårdens Hanna Folkesson, 30, är tillsammans med Zigiotti Olme och Björn med i truppen den här veckan, medan Karlernäs och Roddar har petats.

- Gerhardsson vet var han har henne, och det tror jag talar för Folkesson i dagsläget. Jag upplevde det som att Karlernäs och Roddar hade lite problem med tempot i Sydafrika. Men man ska också veta att de inte var inne i seriespelet då. Om någon av dem visar bra form i allsvenskan har de fortfarande chansen, säger Hanna Marklund.