Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Blomstrand, till höger, lyfts fram som en svensk nyckelspelare inför EM. Arkivbild.

Experten: "Roberts och Blomstrand jätteviktiga"

Hur mycket försvagas Sverige om spelmotorn Bella Gulldén inte kan gå för fullt? Vilka andra spelare måste kliva fram? Vilka vinner handbolls-EM i Frankrike? Här svarar experterna Johanna Ahlm och Jennie Linnéll.

Hur stor försvagning är det om fotskadade Bella Gulldén inte kan gå för fullt?

- Hon kan säkert sätta upp för bra spel och få med sig lite fina inspel, men om hon inte kan gå för fullt får hon ju inte med sig själv i spelet. Strömberg (Carin) och Alm (Jenny) har visat att de kan spela på den positionen, men de är andra spelartyper. Bella har ju framför allt samspelet med linjen och det är det inte många spelare som har, säger den tidigare landslagsstjärnan Johanna Ahlm, expert under TV3:s EM-sändningar och till vardags elitspelare i Sävehof.

- Det är klart att det är en jätteförsvagning. Det är ju den spelare som vi har byggt upp vårt anfallsspel på i extremt många mästerskap. Även om hon inte når 100 procent kan hon alltid bidra, då finns det andra som får dra ett större lass, säger Jennie Linnéll, elitspelare i Skuru och expert för TV4 under sändningarna av herrarnas handbollsliga.

Vilka spelare måste kliva fram för att Sverige ska gå långt?

- Jag tror att Blomstrand (Hanna, högernio) och Roberts (Jamina, vänsternio) blir jätteviktiga. Vi kommer inte göra lika många enkla mål som om vi hade haft en Johanna Westberg (lämnat återbud) i form i laget. Därför kommer vi nog ha ett lite snabbare spel med halvdistansspelare och där tror jag att Roberts och Blomstrand blir jätteviktiga, säger Ahlm.

- Framför allt måste man få igång fler positioner. Jag tror att det krävs bra prestationer på våra kanter och jag tror att alla niometersspelare runt Bella kommer att behöva höja sig. Vi behöver få igång kanterna och sätta vårt försvars- och målvaktsspel. Då blir vi inte lika beroende av anfallsspelet, säger Linnéll.

Hur går det för Sverige i mästerskapet?

- Ett Sverige som hade haft alla spelare med och alla på topp hade jag absolut kunnat se som ett topp fyra-lag, men som det ser ut i dagsläget ska man vara nöjd med en topp åtta-placering, säger Ahlm.

- Jag tippar inte Sverige som ett topp fyra-lag. Går man vidare från gruppen och gör en fin mellanrunda tycker jag att man ska vara nöjda med sin prestation. Jag har inte högre krav än så. Om man som förra mästerskapet får en riktig fullträff (fyra i VM) kan landslaget gå längre, men jag tror att det blir tufft i år, säger Linnéll.

Vilka är favoriter till att vinna EM?

- Jag har tre favoriter och det är Norge, Frankrike och Ryssland, säger Johanna Ahlm.

- Jag sätter Frankrike som favoriter, säger Jennie Linnéll.