Pekar uppåt. Förre landslagsprofilen och expertkommentatorn Håkan Södergren är positivt överraskad av Tre Kronor.
Pekar uppåt. Förre landslagsprofilen och expertkommentatorn Håkan Södergren är positivt överraskad av Tre Kronor. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Experten: "Med lite tur är det möjligt"

Tre Kronor hyllas efter segern över guldutmanaren Tjeckien i ishockey-VM. Ett styrkebesked som visar på svensk guldpotential?
– Kanske mer medaljpotential, men med rätt lottning och lite tur så är det faktiskt möjligt, säger förre guldhjälten Håkan Södergren, expertkommentator i Viaplay/TV6.

ANNONS

Rutinerade Södergren, 62, som jobbat som expertkommentator åt Nent (före detta Viasat) i 32 års tid, är precis som många andra imponerad över Sveriges insats i 5–3-segern över Tjeckien i söndags kväll.

VM är ännu i sin linda, bara två matcher spelade, och Södergren – en av hjältarna när Sverige 1987 tog sitt första VM-guld på 25 år – höjer nu det svenska ishockeylandslaget ett snäpp.

Men inte så högt som till ett potentiellt guldlag – ännu. Det säger han över en kaffe med TT på ett hotell i Tammerfors dagen efter Sverigesegern:

– De har definitivt anmält sig till striden om medaljer. Kapaciteten i laget visades i går, framför allt att du hade bra målvaktsspel, backspel och forwardsspel på samma gång. Oftast har det varit en eller två lagdelar som har funkat. Då haltar det lite och då behöver man ha tur för att vinna, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det här var första matchen på länge jag såg ett jäkla drag ända från Magnus Hellberg (målvakten) och hela vägen upp. Det var ett bra fall framåt och många spelare lyfte sig rejält.

"Det var oväntat"

Tre Kronor har inte stått speciellt högt i kurs hos experter och andra med insyn inför VM. I fjol blev det ju fiasko, missat slutspel och en niondeplats som innebar sämsta VM-resultatet på 84 år.

Dessutom har mängder av NHL-spelare, framför allt forwards, tackat nej vilket inneburit en slagsida på laget. Bra målvaktssida, lysande backar – men en forwardssida utan spets.

Nu klev Rasmus Asplund, Buffalo, fram och sköt två mål.

– Det var oväntat. Åtta mål på en hel NHL-säsong och så kommer han hit och gör två mål i en och samma match, säger Södergren som tycker att Asplund varit bästa forward hittills.

"Sista hoppet"

Men för att Tre Kronor ska nå ytterligare en nivå behövs det en etablerad målskytt.

– Vi skulle ha behövt någon av Elias Lindholm eller Filip Forsberg, en offensivt skicklig spelare som bryter mönster och kan göra en spelare. Då faller ofta försvarsorganisationen hos motståndarna. Den typen av spelare är så viktiga i avgörande matcher, säger Södergren.

Lindholms Calgary gick vidare i Stanley Cup-slutspelet i natt och Forsberg har tackat nej då han är kontraktslös och väntas skriva ett jättekontrakt i sommar.

ANNONS

TT: Finns den spelaren bland dem som fortfarande inte tackat nej?

– (William) Nylander är ju sista hoppet, det är den typen av spelare, säger han.

Tre Kronor hade en vilodag på måndagen innan det på nytt väntar två matcher på två dagar – Storbritannien (tisdag) och OS-guldvinnaren och ärkerivalen Finland (onsdag).

Fakta: Tre bästa kronorna hittills

Håkan Södergren plockar ut tre spelare ur Tre Kronor som imponerat hittills:

Magnus Hellberg, målvakt, Detroit.

– Honom plockar jag framför allt. Det är alltid viktigt att ha en bra målvakt för att få lite trygghet.

Rasmus Asplund, forward, Buffalo.

– Han har varit bästa forward i två matcher på raken. Jag såg inte honom som en förstakedjespelare, men det får man omvärdera. Man visste att han var skridskostark, men han har tidigare mest synts i boxplay och det defensiva tvåvägsspelet.

Carl Klingberg, forward, Zug.

– Jag har en förkärlek för Klingberg, han är internationell. Han går bra i närkampsspelet, han är tuff framför målet, lite allmänt småjävlig när det behövs. Inte världens största talang, men betyder mycket genom alla andra tillgångar han har. Framgångarna från schweiziska ligan, erfarenheten från VM och OS, han är viktigare än man ser. Som spelare men också vid sidan om.

TT: Backarna då, de som är de största stjärnorna i laget?

– De har egentligen spelat på den nivå de ska, den lagdelen är ju den vi har varit minst oroliga för. Där finns ingen speciell att plocka ut, säger Södergren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS