Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Experten Nina Baresso vill se 19-åriga Klara Lundquist leda Sverige under EM. Arkivbild.

Experten inför EM: Peta Eldebrink

Före detta landslagsstjärnan Nina Baresso tippar Sverige till kvartsfinal i basket-EM. Men bara om förbundskaptenen Francois Gomez vågar bänka lagkaptenen Elin Eldebrink.

När EM drar igång möter Sverige Montenegro i den allra första matchen i hela mästerskapet, sedan väntar Tjeckien och Frankrike.

- När Sverige spelar första matchen, så kommer det att sätta tonen för turneringen, så får vi får se vad de går för. Vi har det bästa svenska laget någonsin, men spelet har inte sett jättebra ut under träningsmatcherna, säger Nina Baresso, numera expert på Radiosporten.

- Jag ställer höga krav på det svenska laget och kan de inte spela bättre än i träningsmatcherna, då går vi inte ens vidare från gruppspelet. Men jag måste tro det och tippa med hjärtat, och då blir det kvartsfinal.

"Pusselbitar"

TT: Vad får dig att tveka?

- Jag trodde att de skulle få ihop sina pusselbitar bättre. Gör man 29 poäng mot Spanien är det här inte mycket att hurra för. Jag har inte sett den där harmonin i laget som Sverige hade 2013 (då Sverige kom sjua i EM).

- Det är många fler stjärnor i laget i dag än vi hade då, och jag har inte sett att Sveriges stjärnor kan spela tillsammans. De tar ut varandra litegrann. Jag kan inte riktigt se att någon leder på riktigt, att någon lyfter de andra spelarna.

TT: Vad talar för Sverige?

- Vi har längd och tyngd under korgarna som vi inte haft tidigare i Amanda Zahui, Regan Magarity och Louice Halvarsson.

Zahui nyckelspelare

TT: Och emot?

- Minus är vårt trepoängskytte som inte riktigt finns överhuvudtaget. Sverige måste få i mer poäng utifrån och inte bara söka de här stora spelarna.

TT: Vem är Sveriges viktigaste spelare?

- Amanda (Zahui) är självklart nyckelspelare, sen tror jag våra guards måste lyfta sitt eget spel. Vad jag sett tidigare fungerar spelet bättre när Klara (Lundquist) är inne på planen, mer än när Elin Eldebrink är inne. Det blir mer flyt i spelet, bollen går snabbare mellan spelarna. Jag hoppas han vågar satsa på henne, jag tror hon är redo för den uppgiften. Får hon bara chansen så tar hon den.