Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Experten: Det mest effektiva dopningspreparatet

Den kräm som Johaug ska ha använt som solskydd innehåller anabola steroider.

Det norska skidförbundet uppger att Johaug fått i sig krämen via en solskyddskräm som hon använt på läpparna. 

Krämen heter Trofodermin och innehåller dopningspreparatet Clostebol som är en anabol steroid som användes flitigt av idrottare i det forna DDR under 1970- och 1980-talet.

– Det är kanske det mest effektiva preparatet man kan använda sig av om man ska dopa sig. Kroppen tar upp det här ämnet och bygger upp muskler helt enkelt, säger Magnus Ericsson, chef för dopningslaboratoriet på Karolinska sjukhuset i Huddinge till Sveriges radio.

"Det finns ingen anledning"

– I USA är det förbjudet och jag vet ingenstans i Europa som det används. Det finns inte att få tag på i Sverige och rimligtvis då inte heller i Norge. I Brasilien finns det tillgängligt och används mot hudsjukdomar och för kvinnor som är torra i slidan, säger Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets dopingkommission till TT.

Att Johaug använde krämen som solskydd på läpparna är ingen okontroversiell förklaring. 
– Det är otroligt korkat att använda en anabol steroid mot detta. Det finns alla andra tänkbara mediciner mot det och det finns inga svenska idrottsmän som skulle komma på att sätta anabola steroider på läpparna. Det finns ingen som helst anledning att använda detta om man har utsatts för solen, säger Åke Andrén-Sandberg.

"Stått med på listan i 20 år"

Är det ett starkt medel?
- Alla anabola steroider ökar muskelmängden. Som allt annat spelar det roll hur pass mycket man har fått i sig. Du blir berusad av alkohol, men en fingerborg är inte detsamma som en flaska hembränt. I liten mängd ger det säkert inte effekt alls, men i större mängd så...

Åke Andrén-Sandberg betonar att det är idrottarens plikt att veta vad de får i sig.

- Det här är inget nytt. Substansen har stått med på listan i 20 år.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.