Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Byggarbete inför fotbolls-VM 2022 i Qatars huvudstad Doha. Arkivbild.

Expert: Tecken på framsteg i Qatar

En Mellanösternexpert ger Kim Källström delvis rätt i hans bild av Qatar, där fotbolls-VM ska gå 2022. Det sker framsteg av landets hårt kritiserade arbetsrätt – om än långsamt.

2010 tilldelades Qatar VM för 2022. Vägen mot VM har kantats av anklagelser om korruption och "modernt slaveri" – enligt människorättsgrupper har tusentals migrantarbetare omkommit under förberedelserna.

I en intervju med SC, en av organisationerna som står bakom VM 2022, hyllade Kim Källström de sportsliga förutsättningarna inför mästerskapet.

Avvecklar kritiserat system

Enligt Bitte Hammargren, Mellanösternexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), finns det tecken på framsteg.

- Qatar har varit i strålkastarljuset mer än de andra staterna på Arabiska halvön som använder det så kallade kafala-systemet. 2017 aviserade regeringen i Doha att de skulle avveckla systemet, och sedan dess har Internationella arbetsorganisationen (ILO) lagt ned sina klagomål, säger hon och fortsätter:

- Däremot klagar Amnesty International på att förändringen går alltför långsamt.

Kafala-systemet innebär att arbetsgivaren fungerar som en sponsor för arbetarna, som oftast är från fattiga länder i Asien som Nepal, Filippinerna och Indonesien. Arbetsgivaren har ansvar för arbetarnas visum, pass och lagliga status i landet – och avgör om de får byta jobb eller sluta i förtid.

Fifa har ansvar

- Det har inneburit en rättslöshet för migrantarbetarna. Efter reformerna ska de kunna lämna landet när de vill, byta arbetsgivare och ha en minimilön – tidigare har arbetsgivarna förhindrat det, säger Hammargren.

För Qatar – som bojkottas av de rika grannländerna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – är fotbolls-VM en stor prestigefråga. De måste visa att de klarar av mjuk makt – och fotbollsvärlden har ett ansvar att följa upp det, enligt Hammargren.

- Det är den internationella exponeringen, att man satt strålkastarljuset på dessa missförhållanden, som lett till reformen av arbetsrätten. Nu gäller det att den tillämpas fullt ut – och där menar jag att Fifa har ett ansvar, säger hon.