Expert skeptisk till tjejer i herrlag

ANNONS
|

- Det är jäkligt tråkigt att det inte blev av. Är det någon som skulle klarat det så är det Kim. Hon har ju tränat med killar ända från början upp i junioråldern och hängt med, säger Tommy Boustedt, utvecklingschef på hockeyförbundet.

Kvinnliga målvakter i herrlag har förekommit tidigare. Men aldrig i seriespel på elitnivå.

- Man ska aldrig säga aldrig, men det är mycket osannolikt att en tjej skulle kunna ta en ordinarie plats, säger Thomas Magnusson, målvaktstränare och anställd i hockeyförbundets målvaktssatsning och fortsätter:

- Som hockeyn ser ut i dag handlar även målvaktsspelet mycket om muskelkraft och explosivitet. De fysiologiska skillnader som finns mellan män och kvinnor gör att det är mycket svårt för en kvinna att spela i elitserien. Men när det gäller teknik, spelsinne och reaktionsförmåga finns det inga hinder.

ANNONS

Tommy Boustedt tycker att tanken på en kvinnlig målvakt i elitserien är kittlande men egentligen inte så intressant.

- Kajsa Bergqvist är en fantastisk höjdhoppare och vem vill att hon ska tävla mot Stefan Holm?

Däremot hoppas han att det kommer flera "Kim Martin" efter förbundets målvaktssatsning.

- Den är könsneutral. Vi har nu tolv utbildare för målvaktstränare. De ska lära upp en utbildare i varje svensk klubb. Dessa ska i sin tur utbilda en målvaktstränare för varje lag i sin klubb. Det innebär att om ett och ett halvt år ska i princip varenda svenskt lag, även tjejlag, ha en målvaktstränare. Vi hoppas att det ska skapa många fler duktiga målvakter.

ANNONS