Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Experimentet: Ska möta killar

Pixbo Wallenstams 15-åriga flickor ska spela i en pojklagsserie i år. – Det kan vara pinsamt att förlora mot tjejer, säger spelaren Malin Damgren.

Spelarna i Pixbos F-15 är vana vid att vara överlägsna. Genom innebandys serieindelning, som numera baseras på prestationer och inte på ålderskullar, har laget länge mött äldre motstånd. Men när det har åkt på långväga cuper har det emellanåt mött flicklag som varit riktigt bra.

– Det var två lag från Stockholm. Huddinge och Täby närmare bestämt, som berättade för oss att de spelar seriespel mot killar, säger tränaren Susanne Wallsten.

Bra resultat i träningsmatcher

Det var inga svårigheter att övertyga spelarna i Pixbo om idén. Det var dags att ta nästa steg och spela i en pojklagsserie. Nu blir de först i Göteborg med experimentet.

Flickorna är födda 2001 och kommer att möta ett pojklag med spelare som är ett år yngre. Parallellt ska de spela i en juniorserie för tjejer.

– Det blir mer utmaning att spela mot killar. De är mer tekniska än vi, har snabbare direktpass mellan varandra och skjuter hårdare skott. Och så skiljer sig fysiken också, säger spelaren Ella Wallsten.

Ingen i laget verkar riktigt veta vad de ska förvänta sig för resultat i serien. Enda värdemätaren är träningsmatcher mot pojklag i egna föreningen. I de matcherna tycker flickspelarna att de fortfarande står upp bra.

Men de har teorier om hur de kommer bli bemötta av sina motståndare.

– De kanske kommer gå in hårt, för att det kan vara pinsamt att förlora mot tjejer. Det hade jag tyckt i alla fall, om jag var kille. För enligt normen ska killar vara bättre än tjejer, säger spelaren Malin Damgren.

Rört upp känslor

Både spelare och ledare påpekar dock återkommande gånger under samtalet att det viktigaste inte är att vinna matcher i pojklagsserien. Det är att utvecklas som lag, individer och finslipa på detaljer.

Seriepremiären spelas på söndag, men enligt rykten i innebandyvärlden har de redan rört upp vissa känslor.

– Jag har hört om ett lag som kommer sätta in sina bästa spelare mot oss. Och jag har också hört om vissa som inte ens vill spela mot oss, säger Malin Damgren.

Flicklaget tror och hoppas att om experimentet blir lyckat kommer fler att ta efter och göra likadant. I princip samtliga i laget tror att de hade gynnats i sin utveckling av att möta pojkar under hela sin ungdomskarriär.

I dag är det tillåtet för flickor att delta i pojklagsserier, men inte tvärtom.

– Det är ju en särbehandling. Men om vi lyckas, då kanske de ändar på den tanken, säger spelaren Emma Hammond.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.