Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan Sverige skrälla även i OS-finalen mot Tyskland?

Ex-stjärnan: Sverige vinner

Mardrömsmotståndaren Tyskland i OS-final. Ett lag som Sverige inte har vunnit mot i tävlingssammanhang sedan 1995.

Sverige ställs mot fruktande Tyskland i OS-final efter en bragdartad match mot Brasilien i semifinalen på Maracanã.

- Jag var alldeles skakig efteråt. Det är ju ett perfekt försvarsspel som genomförs i matchen, säger den tidigare anfallsstjärnan Victoria Sandell Svensson.

Ingen tydlig stjärna

Sandell Svensson har mött Tyskland många gånger i karriären, däribland i VM-finalen 2003 och EM-finalen 2001 – förlust båda gångerna. Hon tycker inte att det är en lika stark upplaga i år, även om det är svårt att kritisera ett finallag.

Hon får medhåll av Djurgårdens Katrin Schmidt, den välmeriterade tyska mittfältare som känner Sverige väl efter åtta år i damallsvenskan.

- Jag är inte jätteimponerad, de är inte lika bra i år. Det är inte samma spel. Även om de alltid är bäst när det gäller, säger hon om Tyskland.

Långsam backlinje

Sveriges nya, mer defensiva taktik har legat bakom vinsterna mot USA och Brasilien och är ett möjligt succérecept även i finalen på fredag.

- De har hittat sin framgångsrika taktik och kan absolut vinna. De lär stå djupt igen och om de kör kontringar så kan det fungera mot Tysklands ganska långsamma backlinje, fortsätter Schmidt.

Sandell Svensson spår att det blir svårt, men...

- Jag tror att Sverige kommer att vinna, men tror inte att Tyskland kommer att anfalla lika mycket som vi sett de tidigare lagen göra. De har också gjort sin läxa. Det kan lika gärna bli en 0–0-match och straffar igen, säger Sandell Svensson och fortsätter:

- Sverige måste kliva över den mentala spärren, att vi kan slå Tyskland. Sverige har inte slagit dem i tävlingssammanhang sen 1995, USA hade man ändå slagit i VM 2011 och visste att man kunde slå – där var de redan över den mentala spärren.