Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Evenemang pekas ut: "Orsakade lidande och död"

Professorn Tim Spector leder det brittiska arbetet kring smittspridningen av coronaviruset. Nu pekar han ut två idrottsevenemang som god jordmån för att viruset fick ett snabbt fäste i England i mars.

+ Mötet i Champions League mellan Liverpool och Atlético Madrid på Anfield den 11 mars.

+ Galoppfestivalen i Cheltenham den 10-13 mars.

– Båda orsakade ett ökat lidande och död, säger vetenskapsmannen till BBC.

Antalet lokalt smittade ökade markant efter de två stora idrottsevenemangen. Liverpool och Cheltenham fanns bland de områden i England med flest antal misstänka fall. En gjord studie visar att 5-6 procent av befolkningen led av symtom.

Festivalen lockade över 250 000 besökare medan CL-matchen sågs av 52 000 åskådare, varav tre tusen var tillresta från ett Spanien som då drabbats hårt av covid-19.

Tim Spector kritiserar den brittiska regeringen för att den lät evenemangen att äga rum vid en tidpunkt då åtskilliga europeiska länder infört tävlingsförbud.

– Jag anser att idrottsevenemang skulle ha ställts in minst en vecka tidigare därför att de har orsakat ökat lidande och dödsfall som annars inte skulle ha inträffat, säger Spector till BBC.

Regeringen hävdar i ett svar att skulden inte kan läggas helt och hållet på enskilda idrottsevenemang.

Edge Health, ett företag som analyserar data från den brittiska sjukvården, uppskattar att Champions League-matchen kan kopplas till 41 dödsfall på närliggande sjukhus mellan 25 och 35 dagar efter matchen på Anfield.

Liverpool hade som klubb inte mandat att ställa in matchen eller spela den inför tomma läktare. Beslutet låg hos Uefa, som hävdar att det togs i nära samarbete med myndigheter i Storbritannien och Spanien.