Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Phil Mickelson är en av de spelare som valde LIV-touren. Arkivbild.
Phil Mickelson är en av de spelare som valde LIV-touren. Arkivbild. Bild: Julio Cortez/AP/TT

Europatouren straffar spelare i Sauditouren

De golfspelare som valde att delta i premiärtävlingen i den nya LIV-touren bötfälls och stängs av från tre tävlingar av DP World Tour.

Bötesbeloppet är 100 000 pund, motsvarande cirka 1,2 miljoner kronor, som bland annat kommer läggas till i prispotten.

Dessutom blir spelarna portade från tre kommande tävlingar som arrangeras av DP World Tour. Dessa tävlingar är: Scottish Open, Barbasol Championship och Barracuda Championship.

Tävlingarna är sponsrade tillsammans med amerikanska PGA-touren som stängt av alla spelare som gått med i den nya Saudifinansierade LIV-touren.

Europatouren (DP World Tour) varnar på sin hemsida att ytterligare sanktioner kan införas mot de som fortsätter spela i den nya touren.

"De som har valt den här vägen har varit respektlösa mot både oss och medlemmarna i vår tour", säger DP-tourens ordförande Keith Pelley i ett pressmeddelande.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och DP World Tour i Europa.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

Premiärtävlingen gick i London.

De största namnen som valt att spela på touren är Phil Mickelson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Martin Kaymer, Sergío Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Patrick Reed och Ian Poulter.