Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Robert Karlsson, Europas svenske vicekapten, skriver autografer inför helgens Ryder Cup.

Europas plan: Låt alla spela första dagen

Europas kaptensstab har samlat in mängder av statistik inför årets Ryder Cup. En av lärdomarna är att ge alla tolv spelare chansen första dagen.

Europa vill låta hela laget spela redan på fredagen, vilket oftast har varit ett framgångskoncept i Ryder Cup. För två år sedan gjorde man inte så, till skillnad från USA, och då slutade det med förlust efter att samtliga amerikanska spelare tagit poäng.

En annan lärdom som Europa har dragit är att inte låta två spelare debutera tillsammans.

- Vi har all statistik och det är jäkligt svårt att, framför allt i foursome, spela med två rookies, säger Robert Karlsson.

"Mer press"

En anledning är den press som det innebär att spela Ryder Cup. 49-årige Karlsson vet av egen erfarenhet efter att ha spelat i Europas lag 2006 och 2008.

- Du kommer aldrig vara så nervös som du är här, det säger alla som har spelat. Det är mer press, du spelar för ett land eller en kontinent. Och publiken är som på en fotbollsmatch, antingen för eller emot, vilket är ganska ovant för en golfare.

Lägger man ihop ett och ett betyder det att Alex Norén med all säkerhet får göra Ryder Cup-debut på fredag, men inte i sällskap av en annan debutant. Under de två första inspelsdagarna har Norén kamperat ihop med de rutinerade rävarna Sergio García och Ian Poulter.

För ledarteamet – kapten Thomas Bjørn och hans fem vicekaptener – innebär det ett klurigt pusslande att sätta ihop laget. Både fredag och lördag spelas fyra bästbollmatcher följt av fyra foursomematcher, vilket betyder att fyra av tolv spelare måste stå över varje omgång.

- Det som är så annorlunda i år är att laget är så jämnt. Det ger oss så många möjligheter, kanske på gott och ont. Senast fanns det tre eller fyra spelare som kändes som lite svagare kort, säger Robert Karlsson.

"Ett bra spektakel"

Den långe katrineholmaren ser ut att trivas där han knallar omkring ute på golfbanan några mil utanför Paris. Han fick frågan av den danske Europakaptenen förra våren och efter mycket hårt jobb – kombinerat med att samtidigt försöka hålla liv i sin egen proffskarriär – är det förhoppningsvis dags att skörda frukten i helgen.

- Får man en sådan här möjlighet säger man inte nej och det är fantastiskt att vara här, säger Karlsson.

- Det är bara att se sig omkring, hur det ser ut. Det kan inte vara en mycket bättre bana och spelarna är bra rakt igenom – det kommer att bli ett bra spektakel för alla.