Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europas agenter har fullt upp

Tusentals samlas för att följa matcherna på Heden. Däribland agenter och scouter från hela Europa.
Mitt i folkhavet vid Hedens konstgräsplaner och på andra platser där de bästa lagen och spelarna håller till finns också scouter från olika svenska och europeiska klubbar. Dessutom följer flera spelaragenter intressanta och potentiella kunder.
- Det borde ingå i deras arbetsområde att vara här, helt enkelt. Om seriösa svenska agenter, som tittar på svenska spelare, är här ser jag det som helt naturligt. Normalt sett är de ju på elitpojklägret i Halland också, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.
Genom åren har dock en rad utländska Gothia Cup-spelare lockats av erbjudanden från agenter, som lovat provspel med olika svenska klubbar.
- Ja, det har hänt att agenter har lovat en del till spelare med utländskt påbrå, inte minst från Afrika. Men det har inte alltid lyckats och då får man ju bara hoppas att de löser det på ett så bra sätt att den unga spelaren i alla fall kommer tillbaka till sitt hemland.
Agenter med sådan agenda brukar dock inte presentera sin närvaro för Gothia Cup-organisationen.
- Men vi ser det som viktigt att vi håller kontakten med de lagen som är troliga att bli kontaktade av agenter. Vi säger till dem att ta ett snack med oss först, så kan vi kolla om det är en seriös agent.
Att agenter eller klubbscouter ska lyckas övertyga någon av spelarna i exempelvis publiklaget Cruzeiro är dock inte troligt. Merparten av tonåringarna i laget har redan agenter i Brasilien och dessutom sätter Häckens samarbetsavtal med klubben stopp för sådana försök.
- Ja, det är nog ingen idé att några andra agenter ens tittar på dem, säger Dennis Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.