Förbundskapten Peter Gerhardsson.
Förbundskapten Peter Gerhardsson.

Euforisk känsla när VM-truppen samlas

Spelarna är samlade. Nu väntar finjusteringar, taktikgenomgångar och två landskamper mot Sydkorea. Sedan drar fotbolls-VM igång.

ANNONS
|

Den heta svenska försommaren har tagit paus och Laholmsbukten bjöd i stället på strilande regn när den svenska VM-truppen på fredagen samlades i Båstad, inför årets stora höjdpunkt: sommarens världsmästerskap i Frankrike, där Sverige inleder mot Chile den 11 juni.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var däremot på solskenshumör.

- Alla drabbas väl av känslor, det är en anledning till att man började med det här. Idrott är känslor och det är något som har triggat mig hela livet. Man mår bra av det här. Jag är oerhört lycklig över att sitta här och vara förbundskapten i fotbollslandslaget, och en av de absolut starkaste känslorna, det är första mötet när man har varit ifrån varandra ett tag och vi samlas igen. Det är roligt, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS

2xSydkorea

Det VM-förberedande lägret pågår i Båstad fram till och med onsdag, innan landslaget åker till Göteborg för VM-genrep mot Sydkorea den 31 maj. Dessförinnan ska Sverige spela ytterligare en landskamp mot sydkoreanskorna, en inofficiell match bakom stängda dörrar och över 3x30 minuter, på tisdag.

- Den första matchen handlar om att inte belasta spelarna mer än 60 minuter, antingen 60 eller 30. Och i den officiella matchen mot Sydkorea så kommer det säkert att bli många av de som deltar där som också kommer att vara startaktuella mot Chile, säger Peter Gerhardsson.

Gruppfinal mot USA

Det är inte helt enkelt att säga hur det svenska laget står sig konkurrensmässigt inför VM. Världsrankningen säger något: Sverige är nia och inte längre en av giganterna som alltid slåss om medaljerna. Men de svenska landskamperna de senaste åren säger kanske något annat: Sverige har vunnit mot toppnationer som England, Danmark och Kanada, spelat oavgjort mot Frankrike och i april förlorade laget knappt mot världstvåan Tyskland.

Sverige är storfavorit i sina två första gruppspelsmatcher, mot Chile och Thailand. Det är i den sista matchen, mot regerande världsmästaren USA den 20 juni, som Peter Gerhardssons lag på allvar ställs på prov.

ANNONS

- Jag kommer att försöka njuta av det så mycket och så länge det går, förhoppningsvis hela vägen, säger Peter Gerhardsson.

- Vi är redo.

TT

Fakta: Sveriges VM-uppladdning

24–29 maj: Landslagsläger i Båstad.

28 maj: Sverige–Sydkorea (stängd, inofficiell landskamp över 3x30 minuter).

29 maj–1 juni: Landslagslägret fortsätter i Göteborg.

31 maj: Sverige–Sydkorea, VM-genrep på Gamla Ullevi.

2–4 juni: Spelarna lediga före avresan till Frankrike.

5 juni: Landslaget reser till Rennes.

7 juni–7 juli: VM i Frankrike. Sveriges gruppspelsmatcher: Chile 11 juni, Thailand 16 juni, USA 20 juni.

ANNONS