Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JONAS LJUNGDAHL
Bild: JONAS LJUNGDAHL

EU vill förbjuda konstgräsplaner – redan 2022

EU vill förbjuda konstgräsplaner med vulkaniserat gummi. De små karaktäristiska svarta kulorna kan vara olagliga redan 2022.
– Det skulle få oerhörda konsekvenser på kort sikt, säger Svenska fotbollförbundets Cristel Brorsson till Sportbladet.

Sportbladet, som hänvisar till tyska Welt am Sonntag, skriver att EU:s planer kan rita om svenska fotbollskartan, då Sverige i nuläget har över 1 000 konstgräsplaner.

Lagförslaget ska främst bero på miljöaspekten och det faktum att Europeisk kemikaliemyndigheten tidigare under året föreslagit ett totalförbud mot det vulkaniserade gummit.

Myndigheten vill i stället endast tillåta organiskt nedbrytbart material, så som den korkvariant som bland annat används på planer i Göteborg och som orsakat skador hos unga idrottare – något som GP tidigare rapporterat om.

LÄS MER: Konstgräsplan tvingade ungdomsspelare till akutvård

"Då måste förutsättningarna finnas"

GP har även tidigare under våren skrivit om ny forskning som visat att det vulkaniserade gummit inte alls är så miljöfarligt som tidigare uppskattat. Men EU siktar alltså ändå på ett totalförbud.

– Det beslutet måste gå i hop med möjligheten för barn att idrotta. Vi vill ju att barnen ska röra mer på sig än vad de gör i dag och då måste förutsättningarna finnas, säger Cristel Brorsson i Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté, till Sportbladet.

När det gäller breddfotbollen kan ett eventuellt förbud alltså drabba över 1 000 svenska planer – men även på elitnivå kan det få konsekvenser. I nuläget har använder sig tio av 16 allsvenska herrklubbar av konstgräs.

LÄS MER: Forskning visar: Konstgräs inte alls så miljöfarligt som rapporterat

"Produkterna utvecklas hela tiden"

– Om beslutet går igenom behövs en förändring, absolut, säger Unisports Andreas Jakobsson till Sportbladet.

Unisport är företaget som installerat de flesta av de konstgräsplaner som används i herrallsvenskan i dag.

– Redan i dag finns det andra organiska alternativ och om detta blir verklighet så kommer vi att hitta andra typer av material. Produkterna utvecklas hela tiden, fortsätter han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.