Protesterna mot superligan var kraftiga i våras. Här utanför Chelseas hemmaarena Stamford Bridge. Arkivbild.
Protesterna mot superligan var kraftiga i våras. Här utanför Chelseas hemmaarena Stamford Bridge. Arkivbild. Bild: Matt Dunham/AP/TT

EU står bakom europeisk idrottsmodell: "Milstolpe"

I våras var en europeisk superliga nära att bli verklighet. Men det kan bli svårare för klubbar att försöka bryta sig loss i framtiden. EU har nu beslutat om att stå upp bakom en europeisk idrottsmodell. Ett besked som välkomnas av Uefa.

ANNONS

Beslutet om att stå bakom den europeiska idrottsmodellen antogs enhälligt av de 27 medlemsstaternas idrottsministrar i Europeiska rådet på tisdagen och följer det beslut som Europaparlamentet tog tidigare i november. EU vill genom detta se till att klubbar inte bildar egna, stängda, utbrytarligor.

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, gläds av beskedet.

– Den här avsiktsförklaringen av EU:s medlemsländer är en milstolpe – det kan inte längre finnas något tvivel om att Europa och europeisk idrott kommer att vinna kampen om att skydda och främja den europeiska idrottsmodellen, säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det var i våras som tolv av de största fotbollsklubbarna – engelska Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham, italienska Juventus, Inter och Milan samt spanska Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid – försökte bryta sig loss från Uefa och skapa en egen superliga vid sidan av Champions League. Planerna grusades dock då en efter en av klubbarna till slut drog sig ur.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS