Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ettan förlorade, trean vann"

Ettan förlorade, trean vann. Usain Bolt tog en VM-final, tackade gud och delade med sig till hela världen.

Den här krönikan publicerades den 5 augusti, efter Usain Bolts individuella 100-meterslopp.

I Yuval Hararis bok Homo Deus spekulerar den israeliska historieprofessorn om hur vi i  en obehagligt snar framtid kan börja manipulera mänskligt DNA, tillsätta kroppsdelar av helt omänskliga vävnader (vilket redan synts på världens friidrottsbanor) och granska foster för att på ett tidigt stadie kunna urskilja genetiska avvikelser. Jakten på den perfekta människan intensifieras. Men frågan är om inte lösningen redan finns?

Den perfekta människan är 1.95 meter lång, väger 94 kilo och har ett leende som borde förvarnas med ”bred last-skyltar”.  I extremt pressade situationer där år av ansträngning och träning ska delas upp i "värt det" eller "i onödan", agerar den perfekta människan med nonchalant avslappande axlar, danssteg och spexande frisyrfixarhänder.

Den perfekta människan kommer från Trelawny, Jamaica. Han har två föräldrar som heter Wellesley och Jennifer.

Den perfekta människan är Usain Bolt.

Det visade han i kväll. Inför ett vrål som inte visste några decibelliska gränser äntrade han bana tre strax efter klockan halv elva svensk tid. Han tackade en-två minuter senare för stödet han fått genom åren. Men han tackade ovanligt nog inte som vinnare.

För om Bolt höjdes högre än både gudar och konkurrenter av publiken var det tvärtom med Justin Gatlin. Den tidigare dopingavstängde sprang mot en motvind av ljudvågarna från 55 000 människors burop – men han sprang snabbast. 

Gatlin har felat, och var i Olympiastadions ögon fortfarande syndig. Bolt showade och skrev autografer, sedan mötte han pressen och hyllade sin överman. 

Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.

Homo Deus betyder gudomlig människa. I kväll tog Usain Bolt en VM-seger, tackade gud och delade med sig av sig själv för sista gången.

De delarna kommer leva för evigt. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.