Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nederländernas Vivianne Miedema och Sveriges Nilla Fischer under OS-kvalmatchen i fotboll i Rotterdam förra våren. I en kommande EM-kvartsfinal kan de ställas mot varandra på nytt.

Ett Nederländerna i medvind väntar Sverige

Tre raka segrar och fullsatta, orangefärgade läktare i varje match. På lördag ställs Sverige mot ett Nederländerna i rejäl medvind.

Sverige kommer att ställas mot flera bekanta ansikten i kvartsfinalen den 29 juli. I Nederländernas trupp finns bland annat två allsvenska spelare: Djurgårdens Sheila van den Bulk och Rosengårds Lieke Martens, även om den senare lämnar Sverige för spel i Barcelona efter EM.

Oväntat stabilt försvar

Nederländerna vann den tuffa grupp A på ett imponerande sätt och kommer till kvartsfinalen mot Sverige på lördag med tre raka segrar i ryggen: 1–0 mot Norge, 1–0 mot Danmark och 2–1 mot Belgien.

- Man har ofta tidigare pratat om deras bra offensiv men sämre defensiv, men nu har de bara släppt in ett mål och har sett stabila ut, säger Nilla Fischer.

- Det är ett starkt lag, och de har spelat bättre än jag förväntade mig. Men det är samtidigt ett lag som har mattats av i andra halvlek, säger Kosovare Asllani

De svenska spelarna hoppas på en repris från OS-semifinalen i fjol då Sverige slog ut Brasilien inför ett fullsatt Maracanã i Rio.

- Det ska bli sjukt kul att möta hemmanationen. Vi ska ju vinna den, det finns inget annat. Vi har slagit ut hemmanationer tidigare och vill göra det igen, säger Kosovare Asllani.

Högklassig offensiv

Nederländerna har som bäst nått en semifinalplats i EM (2009), men inledningen på årets mästerskap har gjort att laget smugit fram som en allvarlig medaljkandidat.

- Vi är väldigt glada över att ha vunnit tre matcher, det är något att vara stolt över. Men vi har inte uppnått någonting än, men vi hoppas kunna åstadkomma något bra på nytt i kvartsfinalen, sade Lieke Martens till AFP efter matchen mot Belgien.

Framför allt är det lagets högklassiga offensiv som har imponerat; Lieke Martens ligger bakom det mesta från sin vänsterkant och till höger är det få, om någon, i fotbollsvärlden som hinner med Liverpools Shanice van den Sanden i löpningarna. Däremellan finns skarpskytten Vivianne Miedema, Arsenal, som ännu inte har fått det att lossna men som är en erkänt farlig spjutspets.

- De är väldigt bra ihop och har levt upp till förväntningarna. Det gäller att vi är på hugget. Vi måste spela väldigt bra försvarsspel och vara med på att det kommer att smälla, säger Caroline Seger.

Förlorade senast

Senast länderna möttes var i Algarve cup i våras. Då vann Nederländerna med 1–0. De möttes också i OS-kvalet, i Nederländerna, förra våren. Den gången blev det 1–1 – ett resultat som skickade Sverige till de olympiska spelen i Rio.

Tjugo landskamper har det blivit mellan länderna genom åren. Sverige har vunnit tio, förlorat fem och fem har slutat oavgjort.

Nederländerna–Sverige spelas den 29 juli på Stadion De Vijverberg i Doetinchem.