Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mattias Balkander: "Ett midsommarinferno av sällan skådat slag"

Och så var det avfärdat. Emil Forsberg har inga problem med pressen. Inte heller med det mentala. Han skall bara få igång benen – och vara sig själv. Man tackar. En sak till: Det kommer behövas.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Åren går. Och pallar ni lite statistik till är det 40 år sedan Sverige besegrade Tyskland senast. Ingen av årets svenska VM-spelare var födda då, knappt ens Peter Wettergren.

Det har snackats om att det här är Janne Anderssons landslag och att ”hans” tidigare spelare har haft gräddfil in i truppen och därmed VM.

Jag har aldrig förstått det där. Som om Andersson skulle välja sämre spelare än han har möjlighet till och riskera en diskussion om svågerpolitik.

Nu satt jag i taxin på väg till den svenska träningen på Spartak-stadion ihop med de två reportrar som känner Janne Andersson allra bäst, Mats Willner från Norrköpings Tidningar och Jan-Owe Wikström från Hallands-Posten, och kom på att bilden inte alls stämmer.

Janne Anderssons landslag är inte Janne Anderssons landslag. Inte på det viset.

Isaac Kiese-Thelin ingick visserligen i en tidig IFK Norrköping-trupp, men såldes till Malmö FF efter att Janne Andersson gjort en annan bedömning än MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Inget "Jannelag"

Och förflutet från Halmstads BK – Anderssons andra klubb – har endast tredjemålvakten Karl-Johan Johnsson, möjligen den spelare som ihop med Filip Helander på förhand är allra längst ifrån speltid för Sverige i Ryssland.

Vi kan alltså en gång för alla ta död på myten att Janne Andersson väljer ”sina” spelare där Christoffer Nyman, Alexander Fransson, Kristoffer Olsson, Linus Wahlqvist och möjligen någon mer har fallit bort på vägen.

Läget för den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren är ett annat.

Han har tränat fem av VM-spelarna: Viktor Claesson, Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark i Elfsborg, Robin Olsen och Ludwig Augustinsson i FC Köpenhamn.

Tre startspelare mot Sydkorea, en inhoppare och så Rohdén.

På sätt och vis kan vi därmed hävda att 2018 års VM-trupp är mer ett Peter Wettergren-lag än ett Janne Andersson-lag.

Vad det nu har för betydelse.

Tre dagar före Tysklands viktigaste gruppspelsmatch sedan VM uppfanns tränade endast tolv av 23 svenska spelare fotboll, resten hängde i gymmet eller poolen och rehabiliterade kroppar som uppenbarligen tagit mer stryk av Sydkorea och värmen i Ryssland än vad som först framkom.

All press på Tyskland

Victor Nilsson Lindelöf var med. Och i mixad zon fick Andreas Granqvist ett tiotal frågor om mittbacksfrågan. Han gled undan dem alla utan behöva ta ställning. Det är inte hans jobb och meningarna bland oss i media går isär. Många föredrar en fortsättning för Pontus Jansson, andra vill ha in Victor Nilsson Lindelöf. Jag tillhör den senare kategorin, men vill betona att det här inte är en pest- eller kolerafråga, snarare ett så kallat angenämt problem.

Det kan i slutändan dessutom vara att fysiologiskt beslut. Är ”Vigge” fysiskt återhämtad efter sin ryska feber? Pallar han 90 tuffa minuter mot Timo Werner, Julian Draxler och Thomas Müller? Det påverkar också Janne Anderssons ställningstagande.

Det finns risk att det blir en lustiger dans oavsett. Ett midsommarinferno av sällan skådat slag. En nyoljad och uppläxad tysk maskin mot ett glatt svenskt grabbgäng.

Det sista tror jag vi kan stryka direkt.

Sverige är inte Mexiko.

Som Andreas Granqvist sade: ”Vi vill spela bra fotboll, men vi måste inse begränsningarna, att tyskarna är ett bättre fotbollslag än vad vi är.”

All press på Tyskland.

Precis all press på Tyskland.

Emil Forsberg gjorde ett väldigt avspänt intryck efter träning i hettan. Det skänker hopp.

”Jag vet vad jag går för. Jag behöver inte säga en massa saker här. Utan bara vara Emil Forsberg. Då blir det bra.”

Ja, tack.

Var Emil Forsberg.

Då blir det bra.

***

Marocko blev första nation att slås ut ur VM. Det står klart trots att en match återstår. Mest synd från den matchen tycker man såklart om Pepe (not) som föll som en fura när Media Benatia knackade honom lätt på axeln. En gång fuskare, alltid fuskare.

***

Sverige har alltså flest obesegrade VM-gruppspelsdagar av samtliga VM-nationer. Det betyder dock inte ett skvatt när Tyskland tänker använda Andreas Granqvist som midsommarstång på lördag. Det kan bli en åktur är jag rädd.

***

I dag håller jag en extra tumme för våra nordiska grannar Danmark, som mot ett Jörgen Lennartsson-scoutat Australien kan bli klart för fortsatt VM-spel. Har man Christian Eriksen i laget skall man spela åttondelsfinal i ett VM. Tillykke!