Ett maktskifte kommer närmare – Häcken först på 38 år

Det är för tidigt att tala om ett maktskifte, men trendbrottet håller i sig. Efter damlagets vinst mot Rosengård kan BK Häcken som första klubb någonsin vinna svenska cupen för både damer och herrar samma år.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Bollen verkar blåsa BK Häckens väg 2021. Den gjorde det definitivt i snålblåsten på söndagseftermiddagen. Rosengård träffade ribban två gånger och Jennifer Falks ansikte en, Häcken kontrade med en ribbträff – och ett mål.

Det blev avgörande när årets första tungviktsmatch i svensk damfotboll utspelade sig på Bravida arena på påskdagen.

LÄS MER: Häcken till dubbla finaler – sänkte värsta rivalen efter drama

Matchvinnare blev fjolårets profilvärvning Stina Blackstenius som stötte in bollen bakom Stephanie Labbé i 78:e minuten.

Rosengård kom till spel med trötta ben och hjärnor efter torsdagens möte med Bayern München i Champions Leagues kvartsfinal (0-1, 0-4 totalt).

ANNONS

BK Häcken var bättre än någonsin.

Rosengård saknade Anna Anvegård och Nathalie Björn

Semifinalen i svenska cupen var lagets åttonde match sedan övertagandet av Göteborg FC:s namn i slutet av januari. Efter enbart segrar är laget möjligen världens enda med enbart vinster på CV:t?

Det var svårt att förutspå när elitverksamheten lades ned i slutet av december. Sedan vände allt, BK Häcken tog över laget – och maktkampen består.

I ena ringhörnan skånska toppklubben Rosengård (som också har bytt skepnad och namn några gånger), i den andra BK Häcken FF.

LÄS MER: Jeremejeff sköt Häcken till tredje cupfinalen på sex år

Även om gästerna saknade bland annat Nathalie Björn och Anna Anvegård var det två namnstarka lag som stångades i svenska cupens semifinal. Tio av spelarna är uttagna i förbundskapten Peter Gerhardssons kommande landslagstrupp.

Om jag ska vara ärlig är jag väldigt imponerad av det Häckenbygge tränaren Mats Gren på relativt kort tid har lyckats få ihop.

Häckens centrallinje är intakt från 2020

Även om profiler som Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Julia Roddar, Vilde Böe Risa, Rebecka Blomqvist, Emily Sonnett och Emma Berglund har lämnat är centrallinjen mer eller mindre intakt.

Jennifer Falk i målet är Sveriges bästa målvakt, Emma Kullberg en mycket skicklig mittback, innermittfältarna Filippa Curmark, Filippa Angeldal och Julia Zigiotti Olme är alla på landslagsnivå, och Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius två superanfallare.

ANNONS

LÄS MER: Sex Häckenstjärnor i Gerhardssons trupp

Till detta har högerspelarna Luna Gevitz (back) och Johanna Rytting Kaneryd (ytter) samt vänsterspelarna Lotta Ökvist (back) och Milica Mijatovic (ytter) lagts.

Mot Rosengård stack Rosengårdsförstärkningen Johanna Rytting Kanerud ut allra mest. Hennes förmåga att utmana och ta sig förbi sin bevakare imponerade. Dessutom var det hon som träffade ribban i 74:e minuten.

Kan bli trejde titeln

För första gången sedan Hammarby IF 1983 gick till final med både dam- och herrlag (båda förlorade) kan en och samma klubb vinna båda cuptitlarna ett och samma år.

Det kan alltså skrivas svensk fotbollshistoria inom kort. 13 maj möter damlaget Eskilstuna, 30 maj väntar Hammarby för herrlaget.

Damlaget är för övrigt både regerande cup- och serievinnare efter segrarna 2019 (cupen) och 2020 (serien).

LÄS MER: ”Med Jejemejeff i laget är Häcken en guldkandidat”

Sju spelare har chans på en tredje titel: Loes Geurts, Jennifer Falk, Beata Kollmats, Elin Rubensson, Filippa Curmark, Julia Zigiotti Olme och Pauline Hammarlund.

Angående ett eventuellt kommande maktskifte i svensk damfotboll är det på sin plats att påminna om fjolårets serieresultat där Rosengård vann den ena matchen och nådde oavgjort i den andra, samt gick till kvartsfinal i Champions League där Göteborgsklubben åkte ur direkt.

ANNONS

Däremot är resultatet en indikation på lagens styrkeförhållande inför damallsvenskan som inleds 17 april.

LÄS MER: Falk räddade med ansiktet: ”Det var det värt”

LÄS MER: Beata Kollmats har varit borta ett år – börjar se ljuset efter mörkret

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS