Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dzsenifer Marozsán, femma från vänster, är Tysklands största stjärna och en som Sverige måste få stopp på i kvällens EM-premiär.

"Ett jättebra läge att slå Tyskland"

Ett orutinerat, och mer anfallsinriktat Tyskland. Det kan tala för Sverige i kvällens EM-premiär, tror Tysklandsspionen Ulf Kristiansson.

Tyskland imponerade i sitt EM-genrep förra veckan genom att besegra Brasilien enkelt. Men 3–1-segern – det enda insläppta målet kom efter en jätteblunder av målvakten Almuth Schult – bör också nyanseras.

- Brasilien var väldigt svagt och hade ett helt färskt lag på banan. Men oavsett motstånd så krävs det en del för att göra en så genuin insats som Tyskland gjorde, säger den svenska spionen Ulf Kristiansson, som har järnkoll på det tyska laget.

Saknar flera klasspelare

Mycket har förändrats sedan Tyskland slog Sverige i OS-finalen förra året. Steffi Jones har tagit över som förbundskapten, rutinerade spelare som Melanie Behringer, Annike Krahn och Saskia Bartusiak har slutat och stjärnor som Alexandra Popp och Simone Laudehr saknas på grund av skador.

Ändå är det ett av världens bästa lag som Sverige ställs mot i kväll, säger Ulf Kristiansson.

- Det är lite svårt att säga hur bra de är, men de är bra så klart. Det har tagit ett tag för dem att spela ihop sig, men det är samma grundprinciper som tidigare: De skjuter fram ganska många spelare högt upp i planen och om de väl spelar runt oss eller igenom vårt mittfält så kommer det bli väldigt många spelare att hantera.

Wolfsburgsproffset Nilla Fischer har bra koll på det tyska laget. Hon tycker att det finns saker som talar för Sverige den här gången.

- De har gått igenom en generationsväxling. De har lite andra sorts spelare nu, det är lite mer teknik och finurlighet än tidigare. Då har det varit en tung maskin, det är det kanske inte på samma sätt som tidigare, säger Nilla Fischer.

Omställningarna viktiga

Den lite mer offensiva uppställningen bekräftas av Ulf Kristiansson. Den tyska offensiven blir svår att stå emot men, säger han, om Sverige kan hålla ihop laget defensivt och vinna boll, så kan övertaget i spelet svänga.

- Det var tydligt i Brasilienmatchen att vi måste undvika att bli passiva i försvarsspelet. De har väldigt många duktiga distansskyttar och det här kombinationsspelet runt straffområdet... då är de farliga.

- Men det finns möjlighet att kontra när de skjuter upp så mycket folk. Om man kan vinna bollen och sedan ha en idé för hur man kommer undan den första trånga situationen så kommer det att blir stora, öppna ytor för att dels skapa målchanser, dels få fasta situationer.

Marozsán största stjärnan

En spelare som Sverige hela tiden måste se upp med är Lyons superstjärna Dzsenifer Marozsán. Ulf Kristiansson säger att Tyskland saknar "extrem spets", med undantaget för Marozsán.

- Men när det gäller Tyskland så pratar vi extrem spets som i "topp tio i världen", alla är extremt skickliga. Men hon är en väldigt komplett spelare som vi måste vara vaksamma på. Hon är en bra distansskytt och en oerhört skicklig passningsspelare.

Men att sätta någon att punktmarkera 25-åringen är meningslöst, säger han.

- Hon befinner sig på så många olika delar av planen. Hon kan vara långt ner i banan och bygga upp anfallsspelet, men också högt upp och slå avgörande passningar. Det gäller att ha ett gediget försvarsspel över hela planen, och vara snabba upp i press mot henne.

Historiken säger Tyskland. Nilla Fischers känsla säger Sverige.

- Känslan är att det passar oss bättre med en sådan här öppningsmatch än en match där vi går in med pressen att vi måste styra spelet. Sedan får vi väl se vad man säger efter matchen, säger Nilla Fischer.