Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett drömfacit

SIMNING: Tio medaljer. Det blev västsvenskt facit efter sim-SM i Halmstad. - Det blev ju lite bättre än vi hade trott, säger Ingmar Lundström, ordförande för Västsvenska simförbundet.
Inför sim-SM i Halmstad menade Ingmar Lundström i en artikel i GP att Västsverige saknade riktigt självklara medaljchanser och att de bästa simmarna lämnar distriktet för andra regioner, där de ekonomiska förutsättningarna är bättre.
- Det ser lite ljusare ut. Föryngringen är på väg, säger han nu.
- Men fortfarande tar vi inte medaljer i förhållande till distriktets storlek. Vi står för tjugo procent av befolkningen, men tar bara åtta procent av alla medaljer. Av finalplatserna tar vi tio till elva procent.
Elva medaljer på JSM
Men Ingmar Lundström konstaterar samtidigt att junior-SM såg bättre ut. Där stod Västsvenska simförbundet för runt femtio procent av alla finalplatser och man tog elva medaljer.
- Det kommer underifrån nu. Kan vi bara hitta former för att behålla dem i distriktet och bli bättre på att lösa studier och deltidsarbete för simmarna, så att de kan heltidssatsa, så kan vi nog bli riktigt bra.
Ja, för många av simmarna flyttar över Atlanten också, till USA där de kan kombinera en satsning på simningen med högre studier. Ingmar Lundström hoppas att man skall kunna göra något liknande här, kanske i samarbete med Göteborgs Universitet.
Man gör redan satsningar för att behålla de bästa i regionen, både juniorer och seniorer. Bland annat låter man unga lovande simmare få träffas några gånger om året.
- Vi ger dem en möjlighet att lära känna varandra och skapa en gemenskap. Så att de ser att det är möjligt att satsa mer inom distriktet. Man måste acceptera att vissa klubbar försöker vara bäst och då måste de mindre klubbarna försörja dem med duktiga simmare.
Ingmar Lundström betonar att man ser positivt på framtiden inom Västsvenska simförbundet, men att det är viktigt att markera att distriktet ligger lite efter de andra.
- Men det är roligt att se att de yngre tog för sig nu och att vi har tre klubbar som satsar seriöst. Det blev lite stolpe in den här gången.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.