Eskilstuna jublar efter Fanny Anderssons 2–0-mål mot Linköping.
Eskilstuna jublar efter Fanny Anderssons 2–0-mål mot Linköping. Bild: Per Karlsson/TT

Eskilstuna skrällde i Fischers comeback

Ett guldjagande Linköping förstärkt med Nilla Fischer på besök. Då skrällde Eskilstuna och lyckades äntligen göra säsongens första mål på hemmaplan. Jag kan inte säga annat än att det hade varit skönare att vinna i dag när alla andra har vunnit i toppen, säger Nilla Fischer efter 0–2-förlusten på Tunavallen.

ANNONS

Efter sex års frånvaro är Nilla Fischer tillbaka i svensk fotboll – men det blev inte den återkomst som den rutinerade landslagsbacken hade hoppats på.

Tillsammans med lagkamraterna Mimmi Larsson, Lina Hurtig och Stina Blackstenius, samt förbundskaptenen Peter Gerhardsson, hyllades 34-åringen för sommarens VM-brons strax före avspark borta mot Eskilstuna i damallsvenskan.

Men sedan var det slut på det varma välkomnandet.

Eskilstuna, som har haft en trög start på säsongen, hade fram till dagens möte inte gjort ett enda mål på hemmaplan efter sju omgångar.

Två första hemmamålen

Men trots Fischer i motståndarnas backlinje blev det proppen ur på Tunavallen – och två snabba fullträffar inom loppet av sju minuter.

ANNONS

Efter en tillknäppt första halvtimme uppstod plötsligt en jättechans för hemmalaget när Loreta Kullashis inlägg nådde Tia Hälinen som skickade in 1–0 från nära håll.

-Jätteskönt. Vi har ju inte gjort två mål i en match i år än, säger Eskilstunas Fanny Andersson som även hon skulle skriva in sig i målprotokollet.

Linköping jagade en snabb replik – men i stället för kvittering åkte bortalaget på ett nytt baklängesmål när Eskilstuna i den 37:e minuten ställde om från försvar till en snabb, och perfekt genomförd, kontring efter en LFC-hörna.

Med Nilla Fischer kvar uppe i hemmalagets straffområde utnyttjade Eskilstuna det allt annat än välsamlade bortaförsvaret. En precis framspelning från vänsterkanten, återigen från Loreta Kullashi, friställde lagkamraten Fanny Andersson som efter en löpning över hela planen snyggt lättade in 2–0 bakom Linköpings målvakt Matilda Haglund.

-En jättefin boll av "Lorre". Sen ser jag att målvakten kommer ut lite fel. Då chippade jag den över, inte svårare än så, säger Andersson.

VM-spelarna – en sporre

Linköping radade upp en handfull hyfsade kvitteringschanser i den andra halvleken men utan att få utdelning.

Eskilstuna höll undan och tog därmed sin första hemmaseger för säsongen.

TT: Linköping har annars varit upphaussat, särskilt med Nilla Fischer tillbaka. Hur har ni hanterat det?

ANNONS

-Det är kul att möta de som var med och tog VM-brons. Det var mer en sporre för oss mer än att man blev nervös, säger Andersson.

Linköping tappar efter förlusten mark till Göteborg och Rosengård, som båda vann sina respektive matcher i den åttonde omgången, i toppen av damallsvenskan.

Tappar på toppen

Avståndet till serieledande Göteborg är fyra poäng.

-Det är tajt. Men vi får inte glömma att det är 14 matcher kvar. Serien har väl inte ens vänt än? Det är många poäng kvar att spela om. Men jag kan inte säga annat än att det hade varit skönare att vinna i dag när alla andra har vunnit i toppen, säger Nilla Fischer.

TT: Hur ser du på deras 2–0-mål där du inte hinner tillbaka efter hörnan?

-Jag måste kolla den situationen igen, jag vet inte hur vi står när vi ställer om i den situationen. Det är något vi egentligen ska klara av.

-De fick ställa om hela vägen från sitt eget till vårat straffområde. Det måste vi kolla på för det är inte så bra, säger Fischer.

Pelle Strandman/TT

Nilla Fischer fick ingen rolig återkomst i damallsvenskan efter sex år i tyska Wolfsburg.
Nilla Fischer fick ingen rolig återkomst i damallsvenskan efter sex år i tyska Wolfsburg. Bild: Per Karlsson/TT
ANNONS