Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Eskilstuna – allsvenskans publikmagnet

Eskilstuna dominerar totalt i publikligan – Djurgården ligger i botten. Varför?

Säsongen 2014 gjorde Eskilstuna sin första säsong i damallsvenskan – och har sedan debutåret vunnit publikligan varje säsong. Föreningen har de tre senaste säsongerna i snitt lockat 1 940 (2014), 2 640 (2015) och 1 897 (2016) åskådare till matcherna på Tunavallen.

- Det känns som att Eskilstuna är en lagom stor stad. Det har blivit ett intresse kring laget på ett positivt sätt. Sedan har vi väl varit duktiga med att synas ute på staden på olika ställen – i exempelvis mataffärer och på äldreboenden. Vi försöker synas så mycket som möjligt ute bland folk, säger mittfältaren Petra Johansson.

Djurgården i botten

För Djurgården är situationen omvänd. Sportsligt sett slutade återkomsten till allsvenskan med en sjätteplats, men i snitt kom endast 376 åskådare till matcherna på Stockholms Stadion. Sämsta publiksnittet i hela damallsvenskan.

- Det har varit svårt att locka folk. Dels tror jag att det är ett Stockholmsproblem, det är lite för stort utbud. Sedan har ju herrlagen haft väldigt mycket fokus på sig, säger den nye Djurgårdstränaren Joel Riddez.

Dubbelt allsvenskt

Nykomlingen Hammarby och Djurgården är de enda klubbarna i Sverige som har lag i fotbollens högsta serie på såväl dam- som herrsidan. Ute i Europa är den trenden större – storklubbar som exempelvis Bayern München, Barcelona, Manchester City och Paris Saint-Germain satsar på sina damlag. Riddez hoppas nu att supportrarna till herrlaget även börjar gå på damlagets seriematcher.

- Varför skulle inte det kunna hända i Sverige? Vi är ju först med många andra saker, säger Joel Riddez, som har flera säsonger i Djurgårdens A-lag bakom sig.