Det var mycket kamp i matchen mellan Djurgården och Eskilstuna där hemmalaget till slut tog en tung seger. Här räddar målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir tillsammans med Mia Jalkerud ett försök från Eskilstunas Mimmi Larsson.

Eskilstuna åkte på första förlusten

Eskilstuna har gått som tåget i år – men mot Djurgården tog det tvärstopp. Trots övertag i chanser gick gästerna mållösa från Stadion och Djurgården blev första laget att besegra serieledaren.

|

Fem minuter in i matchen hade Eskilstuna matchens första heta målchans när Fiona Brown nickade Olivia Schoughs inlägg strax utanför.

Två minuter senare hade Djurgården en boll i stolpen av Hanna Lundqvist – och det som på pappret inför matchen såg ut att vara tre klara poäng till Eskilstuna visade sig snart vara precis tvärtom.

Djurgården spelade kompakt och strukturerat och fick Eskilstuna att se ordentligt stressat ut under den första halvleken. Visst hade Mimmi Larsson ett par lägen, men man lyckades inte alls hitta sitt offensiva spel.

- De har hela första halvlek, är mer aggressiva och sätter hög press. Vi gör dem väldigt bra, sade Olivia Schough.

Diaz mer boll i andra

Det såg lite bättre ut för Eskilstunas del i början av den andra halvleken. Malin Diaz flyttade ner på mittfältet och Olivia Schough tog ett steg upp. Det gav den skickliga dribblern Diaz mer boll och lagets främsta målskytt Mimmi Larsson fler bollar att löpa på.

Men det hjälpte inte. Djurgården fortsatte att nöta på och snart var matchbilden densamma som i första halvlek.

I den 67:e minuten fick hemmalaget en frispark som Hallbera Gisladottir tog hand om. I straffområdet var Tempest-Marie Norlin starkast och nickade in 1–0 till hemmalaget.

Eskilstuna tryckte på för kvittering, men Djurgården fortsatte att spela ett uppoffrande försvar som visade sig vara ogenomträngligt för de allt mer frustrerade gästerna.

- Jag var inte speciellt delaktig i första, de stängde av mig ganska bra och visste hur vi ville spela. Det kändes bättre i andra, men efter deras mål är det som att vi får jaga, sade Malin Diaz och sammanfattade matchen:

- De sprang mer, vann mer och det kändes som att de ville mer än vi.

"Viktigt för vårt självförtroende"

För Djurgården blev det en härlig revansch efter 1–4 mot Vittsjö senast, och cupsemiförlusten mot Linköping, 0–2.

- Väl genomförd match för vår del. Jag tycker att vi förtjänade tre poäng. Vi lyckades såra dem där de är svaga och göra mål. Vi gjorde exakt det vi hade pratat om att göra i dag, ha koll på Mimmi Larsson och bara vara konkreta i det vi gör, sade Tempest-Marie Norlin.

- Det var viktigt för vårt självförtroende, jag känner att vi som lag tidigare inte har kommit upp riktigt i den nivån som vi visade i dag.

För tabelläget betyder det att Linköping kan ta över serieledningen i damallsvenskan om man lyckas ta minst en poäng i den tuffa bortamatchen mot Piteå på söndag.