Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jonas Eriksson blir den första utländska domaren i den kinesiska superligan. Arkivbild.

Erikssons nya äventyr: Kinesiska Superligan

Han har med sitt team dömt det mesta som går att döma inom internationell fotboll. Nu tar fotbollsdomaren Jonas Eriksson ännu ett kliv in på outforskad mark – med ett gästspel i den kinesiska superligan.

När Jonas Eriksson, sedvanligt assisterad av Daniel Wärnmark och Mathias Klasenius, blåser igång lördagens kinesiska ligamöte mellan Tianjin Quanjian och Shandong Luneng så skrivs ännu ett kapitel i en minst sagt händelserik karriär som fotbollsdomare.

- Det har funnits en relation och kontakt under en tid. Det har varit mycket om och men och pusselbitar som behövde falla på plats för att det skulle funka. Nu landade alla pusselbitar rätt och vi är på väg, säger Jonas Eriksson, precis innan han och hans team ska sätta sig på flyget mot Peking.

"Stor utmaning"

Inför resan har det svenska domarteamet studerat lagen, spelarna och spelstilarna. Bland namnen som sticker ut finns förre Milanbrassen Alexandre Pato, belgaren Axel Witsel och italienaren Graziano Pelle.

- Av det jag sett så finns det ganska mycket influenser från internationella spelare och tränare från utlandet. Det är otroligt duktiga individuella spelare men de som lyckas bäst är de lag som får ihop det till ett kollektiv. Det är en sak jag reflekterat över.

TT: Vad blir den största utmaningen för er att döma där?

- Jag har dömt internationell fotboll sedan 2002 och dömt spelare med massa olika nationaliteter i ett antal länder. Jag har inte ens räknat. Nu kommer det naturligtvis vara flest kineser. Det är så klart en stor utmaning, i all internationell fotboll. Men vi har en bred erfarenhet med matcher i olika länder och olika kulturer.

Inte för pengarna

Efter Eriksson så kommer franske domaren Tony Chapron att döma en match under söndagen, när det kinesiska fotbollsförbundet gör en ny internationell satsning på att förstärka en tidigare ifrågasatt domarnivå i landets penningstinna högstaliga. Att asiatiska ligor tar internationell domarhjälp är dock inte ett helt nytt fenomen. Välrenommerade britten Mark Clattenburgs överraskande "övergång" från Premier League till Saudiarabien är ett exempel.

TT: Hur lukrativ är den här uppgiften för er?

- Jag började inte döma fotboll för pengar och kan man min historia så vet man att jag aldrig gjort eller aldrig kommer göra det. Det är inte för pengarna vi åker till Kina. Det finns en ersättning som följer de internationella överenskommelser som finns men den är inte märkvärdig. Jag skulle gissa att varje spelare i den kinesiska ligan har bättre arvodering än vad vi kommer ha.