Djurgårdens Magnus Eriksson.
Djurgårdens Magnus Eriksson.

Eriksson sticker ut – på många sätt

ANNONS
|

Det heter att statistik är dikt och förbannad lögn – men här är siffror som är svåra att snacka bort för den som vill mäta Erikssons betydelse för allsvenska tabelltvåan Djurgården.

Med tolv mål leder han skytteligan tillsammans med IFK Norrköpings Kalle Holmberg. Lägg till sex målgivande passningar och han toppar poängligan.

Eriksson, som bara missat en match (avstängd), tillhör trion som slagit in flest (fyra) straffar, bara Örebros Nahir Besara har fler skott på mål (36 mot 32) och Kalmars Romario är ende spelaren som tilldömts fler frisparkar (100 mot 91).

ANNONS

"Alltid spelat fysiskt"

Eriksson har koll på siffrorna.

- Jag tror alltid jag har varit i topp under mina år i allsvenskan när det gäller frisparkar. Jag drar på mig en del också, men jag har alltid spelat fysiskt. Jag trodde inte att det var så många (38) och då får man en tankeställare.

- Men tolv mål och 18 poäng får väl anses godkänt för en kantspelare.

Den som älskas av sina egna blir gärna rätt illa omtyckt av andra. Har man Erikssons personlighet och spelstil kommer det som ett mejl i korgen.

- Det har blivit så. Jag bryr mig egentligen inte om vad andra tycker och tänker om mig. Jag ser det mer som ett erkännande. Uttrycket "Folk älskar att spela med mig men hatar att möta mig" ligger det väl någon slags sanning i. Det som är viktigt för mig är att jag är omtyckt av Djurgårdens fans och det tror och hoppas jag att jag är.

ANNONS

Hemma som högerytter

Tränaren Özcan Melkemichel hyllar Erikssons för hans prestationer i år.

- Förutom att han är en fantastisk ledartyp och har den inställning och attityd som varje lag och tränare behöver, så har han varit riktigt bra i spelet också. Framför allt har han gjort många mål och poäng. Jag tror inte att han har varit så här bra sedan han var i Malmö. Hans siffror visar vilken jättebra säsong han haft och hur viktig han är för oss.

TT: Förklaringen, Magnus?

- Jag har kommit till min rätt i laget och ser mig som en högerytter på riktigt. Jag känner mig hemma och det har varit en bra säsong hittills och det finns inga tendenser till att växla ned. Nu handlar det om att hålla det uppe. Vi ska ligga där vi ligger när säsongen är slut.

ANNONS

Stökar undan derbyspöket?

Hammarby på söndag blir hans sjätte Stockholmsderby sedan han kom till klubben förra sommaren. Djurgården har inte vunnit ett derby mot Hammarby eller AIK på sex år.

- Det är tre poäng det handlar om. Det som skulle få oss att må bra är att ge våra fans en seger. Det är något de förtjänar. Vi kommer att göra allt som står i vår makt. Vi är i gott slag, vi tror på det vi gör och vi känns väldigt svårstoppade just nu, säger han.

TT

Fakta: Magnus Eriksson

Född: 8 april 1990.

Längd: 180 cm.

Vikt: 82 kg.

Klubb: Djurgården. Kontrakt till och med 2019.

Tidigare klubbar: AIK, Väsby, Akropolis, Åtvidaberg, Gent, Malmö FF, Guizhou Renhe, Bröndby.

Allsvenska matcher: 120.

Mål: 42.

Landskamper: 1.

Främsta meriter: SM-guld med Malmö FF 2013 och 2014, vinnare av allsvenska poängligan 2013. Hans mål mot Salzburg i kvalet till Champions League utsågs till årets mål på Fotbollsgalan 2014.

Aktuell: Får en ny chans, på söndag mot Hammarby, att vinna sitt första allsvenska Stockholmsderby med Djurgården.

Fakta: Djurgårdens derbysvit utan seger

Senast Djurgården vann ett allsvenskt derby mot någon av sina klassiska Stockholmsrivaler var den 19 september 2011. Då besegrades AIK med 1–0 på Råsunda.

Derbyna sedan dess:

2012: AIK–Djurgården 1–1, Djurgården–AIK 0–3.

2013: AIK–Djurgården 1–1, Djurgården–AIK 2–2.

2014: Djurgården–AIK 2–3, AIK–Djurgården 1–1.

2015: Hammarby–Djurgården 2–1, Djurgården–AIK 2–2, AIK–Djurgården 1–0, Djurgården–Hammarby 2–2.

2016: Djurgården–Hammarby 1–3, AIK–Djurgården 2–0, Djurgården–AIK 0–3, Hammarby–Djurgården 4–2.

2017: Djurgården–AIK 0–1, Hammarby–Djurgården 3–1, AIK–Djurgården 1–1.

Fotnot: Djurgården vann båda derbymatcherna mot Brommapojkarna 2014.

ANNONS