Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Chelseaproffset Magdalena Eriksson hyllar Englands förbundskapten Phil Neville: "Av det jag har hört så är tjejerna väldigt nöjda med honom", säger hon.

Eriksson: "Ska inte vara så snabb med att döma"

När Phil Neville utsågs till Englands förbundskapten sågs det av vissa som ett hån mot damfotbollen. Inför landskampen mot Sverige har kritiken tystnat.

England kommer till matchen mot Sverige med åtta raka matcher utan förlust, trots tufft motstånd i form av bland andra Brasilien och Australien. VM-kvalet städades av genom sju segrar och en oavgjord och laget har på den senaste världsrankningen klättrat till tredje plats.

Men året har inte varit fritt från konflikt.

När Phil Neville i början av 2018 utnämndes till ny förbundskapten var det flera som tyckte att det visade på en förlegad syn på damfotbollen. Den tidigare Manchester United-stjärnan hade aldrig tidigare haft huvudansvaret i vare sig någon större klubb eller i något landslag, och hade dessutom ingen erfarenhet från damfotboll. Inte dämpades kritiken när det dök upp gamla sexistiska tweets från Neville.

Förlust mot USA

Sedan dess har England spelat elva landskamper och endast förlorat en, 0–1 mot världsettan USA. Neville tycks ha laget bakom sig, och kritiken utifrån har tystnat i takt med segrarna.

- Om man ska generalisera lite så är de i England kritiska till det mesta i början. Men han har visat att det har gått bra och det är det enda som räknas, säger Arsenalproffset Jessica Samuelsson.

Samuelsson ser ut att ta en plats i Sveriges startelva. Det blir i så fall hennes comeback i landslaget efter ett års skadefrånvaro, och hon ser fram emot att spela mot just England inför 12 000 åskådare på ett fullsatt New York Stadium i Rotherham.

- Det ska bli skitkul att möta dem, ett så pass bra lag och med den inramningen som kommer att vara. Det blir ett jäkla drag. De två senaste två åren har både den engelska ligan och landslaget fått en riktig push uppåt. Det ser vi ju på den här matchen, de följer verkligen landslaget noga och med passion, säger Jessica Samuelsson.

Spelarna gillar Neville

Chelseaförsvararen Magdalena Eriksson har flera engelska landslagsspelare som lagkamrater, och tycker att Phil Neville har motbevisat de som tidigare ifrågasatte hans kunskap om damfotboll.

- Av det jag har hört så är tjejerna väldigt nöjda med honom. Han har gjort allt det här året för att sätta sig in i damfotbollen. Han har varit på väldigt många matcher och har väldigt bra kontakt med spelarna, säger Magdalena Eriksson.

TT: Vad säger dina lagkamrater om honom?

- De säger att han är en väldigt bra ledare, en person som man har respekt för och någon som kan tala utifrån egna erfarenheter då han faktiskt själv har spelat på högsta nivå. Jag tror att han valde att verkligen sätta sig in i det och nu kan han nog mer damfotboll än många andra.

Milstolpe 2012

Sverige har bara förlorat tre av 24 landskamper mot England. Ändå får svenskorna slå ur underläge i årets sista landskamp. Englands utveckling har varit lika snabb som framgångsrik sedan landets fotbollsförbund började satsa allt mer pengar på sin damverksamhet. Och efter semifinalplatserna i VM 2015 och EM 2017 måste England numera räknas till en av världens absoluta toppnationer.

- Det är ett jättetufft motstånd, de har verkligen bara klättrat och klättrat och det känns som att de verkligen börjar närma sig världstoppen. De slår väldigt många lag och spelar väldigt bra fotboll nuförtiden. Det kommer att bli en jättebra värdemätare för oss, säger Magdalena Eriksson.

Rättad text: I en tidigare version angavs en felaktig segersvit för England.