Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Assisterande fotbollsdomaren Marwa Range var med och dömde mötet mellan Mexiko och Nya Zeeland i fjolårets för-VM, Confederations Cup, i Ryssland. Arkivbild,

Eriksson kritisk till mutade domaren

Kenyanske fotbollsdomaren Marwa Range fångades på bild när han tog emot mutor inför en match. Det fick Fifa att ta bort Range som domare inför VM i Ryssland, enligt Aftonbladet och Expressen.

Det är brittiska tv-kanalen BBC som kommer med avslöjandet om mutorna efter att under två år ha undersökt korruptionen inom afrikansk fotboll där över 100 domare och assisterande domare ska vara inblandade.

Svenske Jonas Eriksson, som avslutat domarkarriären efter att ha ratats inför VM, är upprörd över avslöjandet.

- Det är naturligtvis otroligt olyckligt och tråkigt för alla inblandade, det är den andra domaren som stängs av från världsmästerskapet på grund av korruption eller misstankar däromkring, det skadar trovärdigheten och ifrågasätter tidigare matcher som dessa domare har gjort, säger han till SVT.

41-årige Range, som är assisterande linjedomare, har varit internationell domare i tio års tid. Han var reserv vid VM i Brasilien för fyra år sedan, dömde vid fjolårets för-VM, Confederations Cup, och var aktuell för sommarens VM i Ryssland, enligt Standard Media.

När Internationella fotbollsförbundet i mars presenterade listan över de 36 huvuddomare och 63 assisterande domare som får åka till mästerskapet fanns inte kenyanen med.

Eriksson har dömt tillsammans med Range och nu fått en helt annan bild av sin tidigare kollega.

- Jag har uppfattat honom som en trevlig, snäll och varm kille som verkade fullt seriös fram till detta.