Jonas Eriksson gav Arsenal en tveksam straff.

Eriksson i fokus när Arsenal avancerade

Jonas Eriksson hamnade i fokus då Arsenal tog sig vidare till kvartsfinal i Europa League. Den svenske domaren gav Londonlaget en tveksam straff i 3–1-segern mot Milan.

|

Det var i slutet av första halvleken i den andra åttondelsfinalen på Emirates Stadium i London – precis efter att Milan tagit ledningen med 1–0 genom Hakan Calhanoğlu – som Jonas Eriksson pekade på straffpunkten.

Efter lång tvekan, skall sägas.

Föll lätt

Arsenals Danny Welbeck tog sig in i straffområdet, vidare ner mot kortlinjen och föll sedan lätt i en närkamp med Ricardo Rodríguez. Vädjande tittade han mot straffområdesdomaren Stefan Johannesson, som kommunicerade någonting till Eriksson. Sedan blev det alltså straff, till Milanspelarnas stora förtret.

Welbeck tog själv hand om straffen – och var säkerheten själv.

I den andra halvleken, då Milan låg på för ett ledningsmål, kom nästa kalldusch. Målvakten Gianluigi Donnarumma svarade för en dundertavla – då han styrde ett till synes överkomligt skott från Granit Xhaka i nät, vilket betydde 2–1 för Arsenal – och ridå för Milan. Med några få minuter kvar att spela stängde Welbeck sedan butiken med sitt 3–1-mål. Arsenal avancerade vidare med totalt 5–1, något som förmodligen gör att de hårt pressade spelarna och tränaren Arsène Wenger kan andas ut en aning.

Dortmund ute – Wernbloom målskytt

Åttondelsfinalernas stora skräll stod Salzburg för. 0–0 hemma mot Dortmund räckte för avancemang, eftersom det första mötet för en vecka sedan slutade 2–1 till den österrikiska klubben. Alexander Isak byttes in i halvtid för Dortmund, och var nära att spräcka nollan. 18-åringen skapade två bra chanser – men fick inte bollen mål.

Det fick däremot Pontus Wernbloom, då hans CSKA Moskva slog ut Lyon. Wernbloom gjorde det avgörande 3–1-målet i 3–2-segern som innebar att CSKA tog sig vidare på fler gjorda bortamål.

Emil Forsberg spelade 90 minuter då hans Leipzig slog ut ryska Zenit S:t Petersburg.