Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Eriksen gjorde tre mål när Danmark tog sig till VM.

Eriksens hattrick tog Danmark till VM

Kvällen efter miraklet i Milano bjöds det på dansk dynamit i Dublin. Danmark slog Irland med 5–1 efter tre mål av Christian Eriksen och är klart för fotbolls-VM.

Först Island, sedan Sverige och nu Danmark – med en norsk förbundskapten. VM i Ryssland blir en nordisk fotbollsfest av rekordmått och för Danmark hette kvalhjälten Christian Eriksen.

Tottenhamstjärnan var enorm när danskarna körde över Irland, efter att det första mötet i Köpenhamn slutat 0–0.

– Det är en otrolig känsla. Vi har fajtats för det här så länge och nu ser vi fram emot VM. Det hände inte ofta att jag gör hattrick, så naturligtvis är det otroligt, jublade matchhjälten.

Eriksens målfest började när han vackert prickade in 2–1 via ribban i 32:a minuten. Bara tre minuter tidigare hade Anders Christiansen – efter att bollen träffat både stolpen och Cyrus Christie – lite turligt kvitterat Shany Duffys tidiga ledningsmål.

Bendtner satte punkt

I andra halvlek slog Christian Eriksen till igen, den här gången med vänstern i stället för högern. Behärskat placerade han in 3–1 i 63:e minuten, vilket mer eller mindre innebar knockout för Irland. Efter försvarsslarv i 74:e kunde Eriksen med högerfoten fullborda sitt hattrick framför den rödvita bortaklacken. Nicklas Bendtner spädde senare på till 5–1 på straff och förbundskaptenen Åge Hareide kunde kosta på sig sitt allra bredaste leende.

– Det är en ganska stor bragd. Irland är inte känt för att släppa in fem mål på hemmaplan. I dag lyckades vi med allt offensivt. Sån är fotbollen, i Parken missade vi chanserna och gjorde det svårt för oss själva, sade Hareide.

Nordiskt rekord

Danmark spelade sitt fjärde och senaste VM-slutspel 2010 och var sedan också med i EM 2012. Men därefter missade danskarna två raka mästerskap under mångårige förbundskaptenen Morten Olsen, innan man lät Hareide ta över. Norrmannen får i sommar leda ett av tre nordiska VM-länder, vilket är ett nytt rekord. Tidigare har Norden som mest haft två länder med i samma VM.

Sannolikheten för några nordiska VM-derbyn är dock minimal. I och med Danmarks avancemang är det klart att Island hamnar i seedningsgrupp 3 och därmed inte kan möta Sverige. Om Peru vinner playoff mot Nya Zeeland (0–0 i första mötet) hamnar även Danmark i samma seedningsgrupp som Island och Sverige. Om Nya Zeeland däremot vinner placeras Danmark i seedningsgrupp 2.