Erik Kynard har drabbats av en minst sagt märklig avstängning.
Erik Kynard har drabbats av en minst sagt märklig avstängning. Bild: KIRBY LEE

Erik Kynard stängs av i ett halvår – efter bild på Instagram

Höjdhopparen Erik Kynard lade ut en bild där han fick saltlösning intravenöst. Trots att det inte det inte är dopningsklassat stängs OS-guldmedaljören från 2012 av i ett halvår, skriver den amerikanska dopingbyrån USADA.

ANNONS
|

Byrån skriver vidare att trots att Kynard alltså inte fick i sig någon annan substans än salt och vatten strider det mot dopningsreglementet. Detta då USADA vid en undersökning kunnat påvisa att höjdstjärnan injicerat mer än 100 millimeter vätska under en 24-timmarsperiod. Någonting som endast är tillåtet vid kirurgiska ingrepp, på sjukhus eller vid andra särskilda medicinska skäl.

– Jag accepterar avstängningen, även om jag inte är aktiv längre. Det var en miss från min sida och jag har alltid varit en förespråkare för en ren sport, skriver Kynard i ett mail enligt amerikanska tv-bolaget NBC.

Fick in ett tips

USADA började se över ärendet efter att ha fått in ett tips. Tipset tillkom efter att Kynard själv visat upp på Instagram när han fick lösningen in i kroppen.

ANNONS

Dråpligt, minst sagt. Men amerikanen drabbas inte nämnvärt av avstängningen – eftersom att inför säsongen valt att lägga av, som 31-åring.

Karriären var kort, men framgångsrik. På OS 2012 i London kammade han hem silvret, medan Ivan Ukhov knep guldet. Då även ryssen stängdes av för dopningsklassade preparat i ett senare skede fick Kynard guldet i efterhand.

Amerikanen vann också två VM-brons inomhus, och hoppade som högst 2,37.

LÄS MER:Ryska dopad – ser ut att bli av med OS-guld

LÄS MER:Tottenhamspelare avstängd för dopning

LÄS MER:Diskusstjärnan avstängd för dopning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS