Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Erik Granqvist trodde hans gravida partner skulle dö

Tv-profilen Erik Granqvists, 48, höggravida partner Yvonne blev inlagd på sjukhus med magsmärtor. Därefter följde flera helvetesdygn där hockeyexperten trodde att Yvonne skulle dö.
– Jag blir så berörd när jag pratar om det, säger Granqvist i Expressens podcast Hockeypuls.

I sex år har Erik Granqvist nu varit på NENT group och blivit en väldigt omtyckt hockeyexpert på Viasat. Med en väldig energi vägleder han tittarna tillsammans med bland andra Niklas Jihde – för tillfället syns han i rutan i samband med JVM.

Nu berättar han om när han 2009 fick sätta sig i en bil och åka från Karlstad till Malmö efter att hans partner Yvonne blev inlagd på sjukhus, höggravid och med smärtor i magen.

– En av hennes vänner, Anne-Lott, ringer och säger att Yvonne är inlagd på sjukhus med smärtor i magen. Det är sex-sju veckor innan den tilltänkta födseln. Jag pratade med Tommy Samuelsson och Thomas Rundqvist, tränare och sportchef i Färjestad (under tiden jobbade Granqvist för klubben) då, samt mina målvakter. De sa bara: ”Åk! Ta all tid du behöver. Tänk inte på oss”. Jag tog bilen direkt och gasade så fort jag kunde ned till Helsingborg, säger Granqvist i podcasten Hockeypuls enligt Expressen.

LÄS MER: Frida Hansdotter har blivit mamma till en son

”Hon kommer dö”

När hockeyprofilen kom till sjukhuset insåg han allvaret. Yvonne mådde dåligt i flera dagar och Granqvist beskriver hur hon spydde bara hon rörde huvudet två centimeter. Och läkarna lyckas inte med att diagnostisera.

Erik Granqvist berättar hur han inte kunde sova på grund av ett högt adrenalinpåslag. Han beskriver också hur han var uppe och gick på sjukhuset på nätterna när Yvonne sov och överhörde hur läkarna diskuterade möjligheterna kring vad det kunde vara för sjukdom – men utan resultat.

– Allt känns som ett töcken, men en natt började Jonathans puls skena. Jag kunde inte sova och känslan var helt overklig då jag varit vaken i 30-40 timmar. Jag hörde bara *pip, pip, pip* och då tryckte jag direkt på knappen. Yvonne var helt borta, helt slut. Hon mådde fruktansvärt dåligt. Läkarna sa att de behövde sätta i gång förlossningen och då skrek jag: ”Hon kommer dö, ni måste göra kejsarsnitt. Hon kommer aldrig orka”. Det är den människa jag känner som har mest kraft, men hon var helt slut.

LÄS MER: Jacob Hård om livet med grön starr

Lyckligt slut

Granqvist brister ut i gråt i podcasten.

– Jag blir så berörd när jag pratar om det. Jag har inte pratat om det här på ett sånt här sätt. Det var fruktansvärt jobbigt. Jag var så rädd för att både Yvonne och Jonathan (sonen) skulle dö.

Lyckligtvis slutade den här historien bra. Paret fick en son efter ett akut kejsarsnitt.

Erik Granqvists och hans familj vet fortfarande inte vad som hände med Yvonne och varför hon blev sjuk. Paret ville haft fler barn men avråddes av läkare att inte bli gravida igen.

Erik Granqvist har en framgångsrik karriär som målvaktstränare och videocoach bakom sig i framför allt Färjestads BK där han var med när klubben vann flera SM-guld.

LÄS MER: Lindsey Vonn och PK Subban går skilda vägar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.