Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Erik Bergkvist tar över ansvaret för Göteborgsvarvet

Från klubbchef i Gais – till evenemangschef för Göteborgsvarvet.
En optimistisk Erik Bergkvist är redo för en tuff prövning.
– Framtiden ser jäkligt ljus ut, säger han.

I slutet av 2019 meddelade Erik Bergkvist att han lämnar Gais.

Efter åtta år och nästa lika många roller, inte minst klubbchef, hos Atleterna kände han att det var dags att gå vidare i livet och testa något nytt.

– Det jag söker efter är lite mer stabilitet i livet, lite mindre tryck, lite mindre svängningar känslomässigt, berättade han då.

Sedan dess har Erik Bergkvist haft ansvar för World Masters Athletics, även kallat veteran-VM, som skulle arrangeras i Göteborg 2022 – men som flyttats fram till 2024.

Han har även haft ansvar för maratonloppet som är som är en del av Göteborgsvarvet-veckan som ska äga rum under hösten 2021, den 11 september är datumet man siktar på.

LÄS MER: Göteborgsvarvet 2021 flyttas till hösten

Tar över som evenemangschef för Varvet

Nu har Erik Bergkvist tagit sig an nästa stora utmaning: Numer kan han även titulera sig ”evenemangschef för Göteborgsvarvet”.

Eller ska vi säga Varvsgeneral?

– Nej, absolut inte, utbrister Bergkvist innan han tillägger:

– Den titeln ska vi skrota, den har gjort sitt.

Då kör vi på ”evenemangschef”, titeln som Erik Bergkvist alltså fick i slutet av november ifjol.

Ironiskt nog nästan på dagen efter det att han sagt till GP att han ”söker stabilitet i livet”.

Erik Bergkvist skrattar:

– Jag kan säga att det har varit ett högst utmanade år för GFIF (Göteborgs Friidrottsförbund) som påminner väldigt mycket om tiden i Gais. Så jag kände mig hemma direkt, men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Men jag får försöka i den här rollen, att göra det till det jag strävar efter.

Nej. 2020 blev knappast som någon hade tänkt sig. Coronaviruset satte stopp för det mesta, inklusive Göteborgsvarvet – vilket innebar en enorm ekonomisk smäll för Friidrottsförbundet och därmed stadens friidrottsföreningar.

– Jag var väl lite så där, när jag kom till Göteborgsvaret, att ”det här blir skönt med ett avbrott” … sen hann jag jobba i en kvart och sen kom det en förändring som påverkade hela världen. Det har ju inte med mig att göra, men det var lite ironiskt.

Erik Bergkvist, som lett ett Gais i kris, skräms inte av uppgiften som evenemangschef för Göteborgsvarvet under en tid av ovisshet. Bild: Stefan Berg
Erik Bergkvist, som lett ett Gais i kris, skräms inte av uppgiften som evenemangschef för Göteborgsvarvet under en tid av ovisshet. Bild: Stefan Berg

Jämför med tiden i Gais

Erik Bergkvist ser vissa likheter från tiden då han ledde Gais, i alla fall om man ser till den situationen Göteborgsvarvet befinner sig i just nu.

Främst när det kommer till den ekonomiska utmaningen.

– Det är svårt med pengar in i dagsläget och det är en tuff organisatorisk situation med personal som jobbar hemma. Men jag är väldigt van vid det och tycker inte det är så skrämmande, jag tycker till och med att det är kul, säger han.

Erik Bergkvist vill dock inte måla upp något kaotiskt scenario kring Göteborgsvarvet, trots det tuffa året som innehöll en omorganisation där man bland annat tvingades varsla personal.

LÄS MER: Varvsgeneralen får sparken

– Vi har utmaningar som alla andra och det ska vi reda ut, framtiden ser jäkligt ljus ut.

Så vad ska du göra nu?

– Det gäller ju att se in i framtiden, bevaka utvecklingen rätt rejält och sen vara väldigt snabb på förändringar som kan göras till vår fördel.

Han fortsätter:

– För om vi ser att det blir lättnader i restriktioner och att vaccinationsprogrammet genomförs i en takt som gör att vi tror att detta kan genomföras riktigt bra – då ska vi agera på det. Vi tror att september kommer kunna bli riktigt bra. Kanske inte fullt ut som innan, men mycket närmre än vi tidigare trott. Då gäller det att vara förberedd för det här, det är min huvudsakliga uppgift: Att arbeta utifrån olika scenarier och snabbt kunna ställa om för att få med organisationen, alla partners och framför allt ägarföreningar på det här.

"Framtiden ser jäkligt ljus ut”, säger Erik Bergkvist. Bild: MICHAEL ERICHSEN
"Framtiden ser jäkligt ljus ut”, säger Erik Bergkvist. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Bergkvist optimistisk inför framtiden

Erik Bergkvist berättar att det var en självklarhet att tacka ja till jobbet som evenemangschef för Göteborgsvarvet. Han berättar att det var två faktorer som vägde tungt.

Dels att han inte skulle ha för många projekt, utan kunna fokusera på organisationen och dess framtid, dels det simpla faktum att han trivs med kollegorna, samarbetet med Martin Bergman (VD för Göteborgsvarvet) och gillar styrelsens driv.

Och när det gäller framtiden, ja då är han optimistisk.

– I jobbet ingår det att titta framåt. Och det jag ser framåt är att det här kommer, någon gång, vara över och vi kommer göra riktigt, riktigt roliga och bra lopp framöver. Organisationen kommer att återhämta sig och föreningarna som är beroende av vår verksamhet, det kommer gå bra för dem med på sikt.

Han avslutar:

– Det här ska bli skitkul och vi har rätt kul redan nu, vi har en organisation som skriker efter att få börja jobba och hitta trygghet i att detta kommer bli bra. Snart är vi där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.