Andreas Engqvist avgjorde i förlängningen och såg till att Djurgården vann med 4–3 hemma mot Malmö.

Engqvist hjälte i återkomsten

Tillbaka på Hovet i Djurgårdströjan efter sju säsonger utomlands. Då avgjorde Andreas Engqvist.

Hemvändaren hyllade publiken på ett sjungande och gungande Hovet, 6 728 åskådare, i Djurgårdens hemmapremiär.

- Det är så häftigt att spela här. Det känns som man var tillbaka i slutspelet, riktigt bra tryck, sade Engqvist som lämnade Djurgården efter finalförlusten mot HV71 2010.

Den 29-årige forwarden, som gjorde två säsonger i Nordamerika följt av fem i KHL, missade en straff i mitten av matchen.

- Det är klart att man vill sätta en straff, jag var inte så nöjd med den. Desto skönare att få sätta den sista pucken. Jag får tänka på den i stället.

Två chanser

Engqvist trampade sig fri efter en bra passning från Jesper Pettersson och överlistade Mamömålvakten Oscar Alsenfelt på andra försöket. Då hade 1.15 spelats av förlängningen.

- Jag försökte med en fint, han var där med benskyddet medan sedan stannade pucken kvar där så jag försökte bara trycka in den, sade Engqvist som även gjorde mål i premiärförlusten mot HV71.

Andreas Engqvist spelade också fram till Patrik Lundhs 3–2 – ett mål som innebar att Djurgården hade vänt underläge både med 0–1 och 1–2.

Men Malmöbacken Anton Mylläri såg till att det blev förlängning med sin 3–3-kvittering.

"Skönt komma i gång"

Andreas Engqvist är en riktig profilvärvning och ska med sitt hjärta för klubben se till att Djurgården lyfter efter den misslyckade fjolårssäsongen. Så här säger om han pressen på honom att leverera.

- Jag försöker alltid att hjälpa laget att vinna matcher och sedan om det är press på mig eller inte...det är laget som räknas och vi går ut i varje match för att vinna tre poäng. Sedan är det klart att det för egen del är skönt att komma i gång med målproduktionen så att man slipper känna någon stress över det.

Malmö, som krossade Rögle med 5–0 i premiären, började bäst, men trots Frederik Storms ledningsmål och Erik Forssells 2–1 tidigt i andra perioden tappade laget.

- Jag är skapligt nöjd med första perioden, men helhetsmässigt släpper vi in för billiga mål. Vi måste kunna göra det bättre, sade Malmötränaren Peter Andersson.

Marcus Högström och Niclas Bergfors gjorde Djurgårdens två första mål efter snygga soloprestationer.

Men namnet för dagen var till slut Andreas Engqvist.