Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Englands lagkapten Harry Kane har inte burit 'One Love'-bindeln i VM.
Englands lagkapten Harry Kane har inte burit "One Love"-bindeln i VM. Bild: Andre Penner/AP/TT

England: Fifa hotade spelare med sanktioner

England trodde att de skulle kunna bära "One Love"-bindeln bara timmar före matchen mot Iran i måndags.
Sedan kom hot om sportsliga konsekvenser och andra disciplinära åtgärder, enligt Engelska fotbollsförbundets vd Mark Bullingham.

Sedan flera månader tillbaka hade England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz meddelat Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att de planerade att låta sina respektive lagkaptener bära den så kallade "One Love"-bindeln för att markera för mångfald och inkludering.

Men det stoppade Fifa i sista stund, genom hot om sportsliga straff som gula kort och avstängningar och landslagen vek sig.

Engelska fotbollsförbundets (FA) vd Mark Bullingham berättar för ITV Sport att England trodde sig kunna bära armbindeln efter flera möten med Fifa. Visserligen hade de inte fått tillstånd och de skulle bötfällas för det.

Men på matchdagen (mot Iran i måndags) fick de beskedet att det kunde få sportsliga och disciplinära konsekvenser, enligt Bullingham.

– De (Fifa) kom hit med fem tjänstemän och de gick igenom ett scenario där, åtminstone, den som bär armbindeln skulle varnas och även att andra disciplinära åtgärder skulle kunna tillämpas utöver det, säger Bullingham, som beskriver hoten om sanktionerna som "obegränsade".

Danmarks fotbollsförbund (DBU) berättade i onsdags om händelseförloppet kring "One Love"-bindeln.

Den 21 november eskalerade situationen ytterligare när Fifa bad England om ett brådskande möte där de gjorde klart att det skulle bli sportsliga sanktioner med minst gult kort om spelaren bar armbindeln, sade DBU:s vd Jakob Jensen.

Vidare sade Jensen att det till och med kunde bli så att lagkaptenen hade stängts av i flera matcher.