Engdahl kritisk: Finnkampen fel i tiden

ANNONS
|

- Jag har förutsatt det här i ett år nu, säger förbundskapten Thomas Engdahl med en suck efter att i går tagit ut laget.

Han är kritisk till att årets Finnkamp avgörs redan den kommande helgen.

- Vi måste vårda den här landskampen och då gäller det att välja rätt datum. Helst ska den gå som sista tävling under utomhussäsongen. Då är det ingen som tvekar att ställa upp i extra grenar och ta ut sig till det yttersta. De vet att de får vila efteråt.

Gillar inte fredag-lördag

Han är speciellt besviken över att de finländska arrangörerna i år väljer fredag-lördag, vilket tidigare visat sig vara populärt i Helsingfors, som tävlingsdagar trots att Bryssels Golden League-tävling avgörs på fredagen.

ANNONS

- Ska publiken behålla intresset för landskampen måste man se till att de största stjärnorna är med. Och det vill de mer än gärna. Får de bara en chans så kommer de.

I år drabbas Johan Wissman som skulle kunnat vara "ankare" båda dagarna och deltagit i fyra-fem grenar. Nu blir det bara två på lördagen. Dessutom hinner inte Susanna Kallur fram i tid på lördagen till sitt häcklopp.

Men de flesta svenska återbuden beror på skador eller sjukdom.

- Det blir ofta så efter ett mästerskap på hemmaplan. De aktiva tänjer på gränserna så mycket som möjligt, de vill ju så gärna vara med och lyckas och ignorerar små skadekänningar under säsongen. Det får de betala efteråt. Finland var i samma situation förra året efter Helsingfors-VM, menar Thomas Engdahl.

Green gör fyra starter

En annan förklaring är att Sverige har fler världsstjärnor som bjuds in till de stora galorna än någonsin tidigare och därmed är mer slitna i slutet av säsongen.

- Desto större anledning att lägga tävlingen rätt. Nästa år går Finnkampen andra helgen i september, det är mycket bättre.

Istället för Klüft, Susanna Kallur och Johan Wissman blir det nu Emma Green, trots att hon inte ställer upp i höjd, och Jenny Kallur som båda får dra ett tungt lass med tre starter var. Och Lena Aruhn som gör fyra.

ANNONS

- Jag har inte hunnit räkna efter ordentligt men magkänslan säger att damkampen kommer att bli mycket jämn. Och att vi till slut vinner trots att vi genom återbuden kommer att missa många poäng.

Lika positivt ser det inte ut på herrsidan där Finland vunnit två raka segrar och har ett landslag som är på klar uppgång.

ANNONS