Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

En vinnare som alltid reser sig

Hon jagar Ingemar Stenmark, vill göra en Annika Sörenstam och har samma inställning till Vita Huset som Pia Sundhage. Lindsey Vonn gör förmodligen sitt sista OS – men har de största utmaningarna kvar.

Lindsey Vonn är 33 år nu, och även om hon lyckats göra fler comebacker än någon trodde var möjligt så har skadorna de senaste åren gjort hennes påfrestade kropp allt mer sargad. Annat var det förr. Lindsey Vonn slog igenom 2004 när hon vann sin första världscuptävling och sedan följde en nio år lång framgångsperiod utan längre skadeavbrott – vilket i sig är närapå unikt – som innehöll otroliga 60 segrar i världscupen. Men även om skadorna under den här tiden bara var lindriga så hann Vonn – eller Kildow som hon hette fram till 2007 – göra sig ett namn som en orädd våghals som hela tiden låg på gränsen. Och visst hände det grejer:

- I OS 2006 flögs hon med helikopter till sjukhus efter att ha dundrat ut ur banan under ett träningsåk. Två dagar senare tävlade hon ändå i störtloppet och slutade åtta.

LÄS OCKSÅ: Från Skärgården till Pyeongchang

- I Åre-VM 2007 tog säsongen slut när Vonn föll och skadade ett ledband i knäet i den avslutande slalomen.

- I VM 2009 skar hon av en sena i handen när hon firade VM-guldet med en trasig champagne-flaska.

- Strax innan OS 2010 kraschade hon våldsamt och drabbades av flera mikrofrakturer i armen. Väl på plats i Vancouver skadade hon skenbenet, men lyckades ändå vinna störtloppet. Hon kraschade sedan i storslalomen, bröt ett finger, men ställde ändå upp i slalom – där hon kraschade igen.

- En vecka innan VM 2011 small det igen. Vonn föll illa och drabbades av en hjärnskakning. Efter mycket debatt ställde hon ändå upp i VM och vann ett silver i störtlopp.

Missade OS 2014

Och detta var alltså de lindriga åren då Vonn, trots alla smällar och incidenter, kunde tävla i stort sett kontinuerligt och vann, vann, vann.

– Alla frågar mig om jag är rädd efter alla krascher, om jag lättar på gaspedalen. Och jag är visserligen smartare idag och minimerar riskerna bättre än jag har gjort förr, men … det är fortfarande skidåkning. Du kan försöka minimera risker hur mycket du vill, till syvende och sist är det en farlig sport, sa hon nyligen i en intervju med Aspen Times.

Lindsey Vonns karriär har kantats av skador. Bild: ANDREAS PRANTER
Lindsey Vonns karriär har kantats av skador. Bild: ANDREAS PRANTER

Och 2013 började problemen på allvar. Inom loppet av ett år skadade hon korsbandet allvarligt två gånger och missade bland annat OS 2014. Hon gjorde comeback i december samma år, och vann omedelbart störtloppet i favorittävlingen i Lake Louise, även kallad Lake Lindsey. Under 2015 och 2016 sluggade hon sig fram till nya segrar och blev den mest framgångsrika kvinnliga skidåkaren genom tiderna. I november 2016 tvingades hon meddela att hon återigen brutit armen på träning och tvingades till ett uppehåll. I fjol gjorde hon comeback, igen, och vann, igen, innan en ryggskada satte stopp. Och i december var det samma visa: Comeback, ny ryggskada, oro – och så plötsligt en seger bara dagar senare. Hennes 78:e. Stenmark har 86. Att bli den mest segerrika genom tiderna är en av Vonns drömmar, och den blir allt närmare verklighet.

– Det är självklart ett jättestort mål och det är något jag har strävat efter. Det har varit en utmaning att hålla mig frisk och det har gjort det svårare att kunna nå målet. Jag vet att jag kan fortsätta att vinna, jag måste bara ge mig ut där och ta det. Jag kände att när jag slog rekordet för damer så blev det lättare ju mindre jag fokuserade på det. Så jag kommer bara att fokusera på OS och på att vinna så kommer allting att lösa sig av sig självt.

"Vet inte om jag klarar fyra år till"

Lindsey Vonn är en stor stjärna i hemlandet USA. Hon har medverkat i populära pratshower och blev ett namn redan innan de stora framgångarna kom. Bedriften i Turin 2006, då hon tävlade och slutade åtta bara två dagar efter den otäcka kraschen, gav henne utmärkelsen ”US Olympic Spirit Award”. När sedan segrarna började radas upp och Vonn vann sitt hittills enda OS-guld, 2010, växte populariteten ytterligare. Och hon blev knappast mindre känd i samband med hennes och Tiger Woods kärleksrelation som inleddes 2013 och varade i drygt två år. Men som sagt. Hon har bara ett OS-guld. Och bara ett VM-guld. Att jämföra med exempelvis Anja Pärsons åtta mästerskapsguld. Skademissen i Sotji är Vonns största motgång hittills och 33-åringen är förmodligen en av spelens mest motiverade i Sydkorea i februari – även om hon inte helt utesluter en medverkan i Peking 2022.

– Jag vet inte om jag klarar fyra år till. Jag vill inte säga att det inte är möjligt för folk har mycket längre karriärer nu för tiden. Allt är möjligt, men jag känner att det med stor sannolikhet är mitt sista OS och det är så jag tar mig an det, och jag försöker se till att jag är så väl förberedd som möjligt och att det inte finns några stenar kvar att vända på.

LÄS OCKSÅ: I centrum när nord och syd möts

Vill tävla mot herrar

Den senaste tiden är det dock varken segrar, OS, eller skador som väckt mest uppmärksamhet i hemlandet. I en tv-intervju i december förklarade Vonn att hon ”absolut inte” skulle acceptera en inbjudan från Donald Trump om hon vinner ett OS-guld. Därmed intar hon samma position som Pia Sundhage gjorde då hon 2008 nobbade Vita Huset efter att ha lett det amerikanska fotbollslandslaget till seger i OS-finalen. Att en lite kufisk svensk gör det är en sak, när den omsusade och populära Lindsey Vonn tar ställning så väckte det känslor i USA. Hon förklarade senare sitt uttalande:

– Jag tar OS på största allvar. Jag vill representera vårt land väl, vilket jag inte tycker att personerna i vår nuvarande regering gör. Jag representerar det amerikanska folket, inte presidenten.

Parallellerna till Stenmark och Sundhage är där med avklarade. Återstår Annika Sörenstam, den svenska golfstjärnan som hamnade i världens blickfång när hon tävlade mot männen på Colonial 2003. Lindsey Vonn vill göra samma sak, och har en dialog med FIS för att kunna ställa upp i en herrtävling – trots att det finns de som kritiserat idén och menar att Vonn bara gör det för att stärka sitt eget varumärke. Vonn utvecklade dock hur hon ser på saken i en intervju med Aftonbladet i höstas.

– Det här handlar bara om mina personliga ambitioner. Jag tränar med män hela tiden och vill testa mina vingar mot dem. Och jag vill inte ha en uppvisningstävling, det ska inte bli något jippo av det hela utan det ska vara en riktig tävling. Det är ganska tröttsamt att höra alla negativa kommentarer.

– Men visst, folk får väl tycka vad de vill.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.