Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stad och en klubb i sorg

Manchester är en stad i sorg och Manchester United en sörjande klubb. Det blodiga attentatet efter Ariana Grandes konsert väcker bestörtning världen över och kastar en mörk skugga över Europa League-finalen på Friends Arena.

Över 20 dödsoffer är bekräftade efter explosionen i Manchester Arena sent i måndags kväll och antalet döda kan komma att stiga. Enligt brittisk polis rör det sig om en självmordsbombare som satte sin djävulska plan i verket efter att konserten var slut och åskådare strömmade ut från arenan.

På tisdagsförmiddagen samlades Manchester United på träningsanläggningen Carrington. Klubben höll en tyst minut och bad samtidigt Uefa om tillstånd att få ställa in den annars obligatoriska presskonferensen senare på kvällen i Friends Arena i Solna.

"Vi hoppas på förståelse för vår inställning. Våra tankar är med offren och deras familjer vid denna förskräckligt svåra tid", meddelade United som också höll sina faciliteter på Old Trafford stängda, inklusive en shop, ett café och de guidade turerna på hemmaarenan.

Promenad på planen

"Vi är djupt chockade av nattens fruktansvärda händelse vid Manchester Arena. Våra tankar och böner går till de drabbade", skrev Manchester United på Twitter.

Det europeiska fotbollsförbundet hade inga invändningar mot Uniteds önskan att avstå presskonferensen.

Något försenade efter flygresan från Manchester valde managern José Mourinho och spelarna att vandra runt inne på Friends Arenas gräsmatta i några minuter innan man tog bussen vidare till hotellet.

Tidigare under dagen sade Mourinho i ett uttalande att "klubben och laget är ledsna över den tragiska händelsen".

"Det är synd att vi inte åker med samma glädje som vi brukar inför stora matcher. Men jag vet, även om jag inte har varit här så länge, att händelsen gör att folk i Manchester står enade."

Flera spelare uttryckte på sociala medier sitt deltagande för offren och sin avsky för det andra förmodade terroristdådet på kort tid i England.

På Twitter skrev anfallaren Jesse Lingard:

"Mina tankar och böner går till alla som i går berördes av attacken mot denna vackra stad. Vi står enade i denna mörka stund."

Bosz märkbart tagen

Ungefär samtidigt som José Mourinho med nedböjt huvud lämnade planen höll Ajaxtränaren Peter Bosz sin presskonferens. Den inledde han med att uttrycka sina djupaste sympatier för offren och för hur tragedin slår mot staden Manchester och klubben Manchester United.

- Jag vill ta det på nederländska för att finna de rätta orden, vilket är svårt nog ändå på nederländska, inledde Bosz på engelska.

Varpå han fortsatte på sitt modersmål:

- Det som hände i Manchester är något som vi alla påverkas av. Från spelare och ledare, alla i Ajax, vill vi uttrycka våra sympatier för offren.

- Finalen har inte den glans kring sig som den borde ha, finalen borde vara en fotbollsfest, men vi är alla påverkade på grund av det som hände i Manchester.

Tyst minut

- Det är så nära dem (Manchester United), med hjärtat känner jag för dem, sade Bosz.

Han ville inte ge sig in i diskussion om finalen borde ha skjutits upp några dagar.

- Det är inte ett beslut jag har med att göra, sade han.

Finalen inleds med en tyst minut och inledningsshowen kortas ned. Uefa skriver i ett uttalande att artisterna Axwell & Ingrosso inte kommer att spela.

Spelarna förväntas bära sorgband.