Beslutet att spela landskampen mot Danmark är bisarrt, skriver GP:s fotbollskrönikör Mattias Balkander.
Beslutet att spela landskampen mot Danmark är bisarrt, skriver GP:s fotbollskrönikör Mattias Balkander. Bild: Bildbyrån

En sketen match mot ett danskt b-lag – ni måste skoja?

Vänskapslandskamp mitt under galopperande pandemi? Utan de bästa spelarna? Tre dagar före en avgörande tävlingsmatch? Ni måste skoja. När nu även Janne Andersson har insjuknat framstår beslutet att genomföra matchen om möjligt som ännu mer bisarrt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att ha åsikten att Danmark-Sverige bör stoppas är att slå in öppna dörrar. Möjligen med undantag för spelarna som får chansen för första gången kan ingen, skriver ingen, se något värde i att ta risken.

LÄS MER: Efter kaoset – dags för kritiserade matchen

Det finns ingen publik att ta hänsyn till, inga sålda biljetter och ingen förbundskapten på plats. Efter en snabbenkät i min egen bekantskapskrets planerar inte någon att bänka sig framför tv:n 19.30 i kväll.

Dessutom krockar det med Rapports kvällssändning och mig veterligen fungerar streaming-tjänsterna precis som vanligt.

Förstå mig rätt.

För mig är fotbollslandskampen helig. Uppväxt under 70- och 80-talen tillhör jag den del av befolkningen som blundande för resultatskylten i slutet av Sportnytt för att sedan klistrad följa efterhandssändningen med Arne Hegerfors som trygg lots.

ANNONS

Spelare och ledares bästa i blickfånget

Det kvittade om det var Albanien hemma eller Israel borta. Jag tittade.

Jag hade planerat att titta nu med, men slipper helst.

Att framföra åsikten att ställa in är inget politiskt ställningstagande, bara sunt förnuft och med spelare och ledares hälsa i blickfånget, extra tydligt nu när även Janne Andersson smittats av covid-19.

Vad står egentligen på spel? Sportsligt absolut ingenting. Det lag Peter Wettergren ställer på benen i Köpenhamn i kväll har inget med den elva som springer in på Friends i Nations League-avgörandet mot Kroatien på lördag.

LÄS MER: Janne Andersson har fått covid-19

Rankingpoäng? Jo, men vad är värdet i en humanitär jämförelse?

Epidemiologiskt? Som att köra huvudet i sanden och blunda för de branta smittkurvor som dagligen slår nya rekord över hela Europa, Danmark inkluderat.

Uefa bör dra sitt strå till stacken och ställa in samtliga vänskapslandskamper. Det skulle på ett aktivt sätt bidra till att minska smittspridningen över Europa.

Historien ger oss svaret

Varje extra flygresa, busstransport eller kontaktyta är en onödig riskfaktor.

Det bisarra är att Sverige denna covidhöst planerar för ett nytt landskampsrekord på herrsidan. Aldrig tidigare i historien har A-landslaget haft åtta schemalagda matcher mellan september och november. Aldrig någonsin har det skett med större hälsorisker och försiktighetsåtgärder än 2020.

ANNONS

LÄS MER: Coronafall stoppar norsk landskamp

Det som stör mig extra mycket är att de sportsliga insatserna denna höst är betydligt mindre än vanligt. VM- och EM-kval? Icke. Bara Nations League och vänskapsmatcher.

Historien kommer ge oss svaret om det kloka i detta.

Om jag nu har denna åsikt, borde jag då inte samtidigt plädera för inställt seriespel över hela Europa? Jo, kanske.

Om liv går att rädda är svaret enkelt.

LÄS MER: Joel Lundqvist har testat positivt för covid-19

Elitfotbollen har sina eget protokoll och följer dessa. Trots det smittas dagligen spelare över hela Europa. Noggrannhet är ingen garanti för att undvika covid-offer. Fråga Janne Andersson.

Folkhälsomyndighetens inomhusråd är att undvika alla icke nödvändiga aktiviteter. Som att byta om inför vänskapslandskamper? Som att resa till och från matcharena och spelort?

Rimligt att förändra EM-upplägget, Uefa

Parallellt har U21-landslagets match mot Armenien ställts in. Förklaringen är betydande covidsmitta hos motståndarna. Inte heller det svenska laget har skonats. Både Samuel Brolin och Adam Carlén har skickats hem på grund av smitta.

I ett vidare perspektiv är det i nuläget rimligt att Uefa vid sitt möte första veckan december överväger att förändra utformningen av sommarens EM-slutspel.

Jag har ärligt svårt att se hur supportrar ska kunna resa fram och tillbaka mellan tolv länder och städer under en månad i juni och juli.

ANNONS

Avslutningsvis: Ska man riskera livhanken och smittas av ett dödligt virus utan vaccin skulle åtminstone jag önska att det sker i samband med något viktigare än en sketen vänskapsmatch mot Danmark B.

LÄS MER: Karl-Erik Nilsson: ”Ambitionen är ett EM med publik”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS