Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT/GP

Johan Rylander: En retad Henke är också den bäste

Det finns en dag när hockeyn inte är viktigast längre. Men jag tror inte att Henrik Lundqvist är där. Inte än. Och en retad keeper är också den bäste.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Om du frågar mig så är jag övertygad om att Henrik Lundqvist fortfarande brinner för sin sport. Att han gör allt för att hitta storformen. Att han tränar precis lika fokuserat och målmedvetet som vilken säsong som helst av de tidigare tolv i NHL.
Men nåt som den svenske målvaktsikonen från Manhattan berättade i somras fick mig att börja fundera och klia lite på hjärnmyggbettet.
Som pappa till två små tjejer, Charlise och Juli, är hockeyn inte lika populär längre.
Inte på hemmaplan, vill säga.
"Just nu är hockeyn fienden därhemma. De tycker att den tar lite för mycket tid och att jag är borta för mycket ..."
Det kommer en tid i alla idrottares karriär när sporten inte betyder lika mycket längre. När du börjar fundera på ett liv efter hockeyn, när familjen tar allt mer plats.

Men är den dagen kommen? 
Jag tvivlar.
 

I MARS FYLLER Henrik Lundqvist 36 år – och han har kontrakt med New York Rangers fram till 2021. Just nu skakar det i Madison Square Garden. Rangers har inlett serien på allra sämsta vis, med bara två segrar på tio matcher. Tja, det pratas redan om att sparka coachen Alain Vigneault.
Den svenske stjärnan i mål pekas ut som en av orsakerna till att det gått så pass dåligt och ifrågasätts till och med av New York Posts ansedde hockeykrönikör Larry Brooks.
"År efter år har Lundqvist lappat ihop de hål som funnits i lagbygget. Men i år har han alldeles för ofta varit ett av hålen", skriver han i sin kolumn.
Det här är en press som Henrik Lundqvist lever med.
Han har levererat säsong efter säsong i världens allra bästa liga.   
"Men som målvakt måste du bara gilla läget och att kunna vara skillnad från förlust och vinst. Alla har dagar då de ibland önskar att de gjorde något annat, jag med ..."

 

TROTS DET FINNS det ingen tvekan hos Lundqvist. Han vill avsluta karriären i New York, spela ut kontraktet. Och han vill göra det som en betydande spelare. En spelare som avgör matcher, inte en petad båsöppnare som tappat det.
"Den dagen då jag känner mig nöjd, att jag inte utvecklas ... det är då jag hänger upp tröjan", sa Henrik i somras.
Jag har ingen anledning att misstro de orden.

"Men det är nog dags att vända runt på trenden rätt snabbt. Det får inte gå för länge", säger lillebror Joel Lundqvist.

Om tre månader ses jag och Henrik i New York.
Då har det förhoppningsvis vänt.
 

EN ANNAN MÅLVAKT som hamnat i förtroendestorm bland fansen är Johan Gustafsson i Frölunda. Keepern har precis som Henke en räddningsprocent en bit under det normala – och när inte försvaret framför gör jobbet kan det slinka in puckar som ser rätt billiga ut.
Den utmaningen måste Roger Rönnberg lösa.
"JG måste ta sitt ansvar och vara den vinnare han är. Inte gå runt och tycka synd om sig själv – utan komma hit och tala om för backarna att 'ni får fan göra erat jobb, så ska jag göra mitt' ... 

TILL SIST: Frölunda får chansen att studsa tillbaka mot Växjö Lakers i Vida Arena – och den utmaningen tror jag passar perfekt.
Från nollat och utbuat brukar det komma några knutna nävar och en jävlaranamma.
Dessutom är Carl Grundström tillbaka efter käftsmällen med ett akvarie-liknande skydd.
Hans raka spåret mot mål-attityd är alltid välkommen i ett lag med problem att göra enkla mål ...