Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

En ny Lohse kliver fram

FRIIDROTT: Han kommer från en idrottsfamilj där pappa Bobbie och brorsan Magnus redan är kända namn. Nu siktar Jonas Lohse på att få kasta spjut i JVM i Peking i augusti.
Bobbie kastade 82 m i spjut (gamla spjutet), innan han "gastade" hem ett OS-silver i starbåt 1996. Magnus var JEM-etta i kulstötning 2003 och världstrea genom tiderna med juniorkula och en av landets mest lovande kulstötare.
Det dröjde länge innan Jonas Lohse visade intresse för idrott. Familjen började tidigt att tjata på honom, de ville att han också skulle börja träna, men det ville inte den något bekväme ynglingen.
När han var 13 följde han till slut med till en ungdomstävling i Norge. Han hade bara hunnit med tre träningspass i spjut hemma på gräsmattan inför tävlingen. Och det ville sig inte bättre än att Jonas helt oväntat vann. Överlägset. Jonas tyckte inte att behövde träna, han vann ju tydligen tävlingar ändå.
Ytterligare tre träningsfria år följde. Men plötsligt ändrade han inställning.
- Det var en söndag, Magnus skulle åka in och köra styrketräning, han frågade om jag skulle hänga på och jag var trots allt ganska öppen för träning, så jag gick från noll till sju pass i veckan och hade i princip träningsvärk varenda dag i en månad, berättar Jonas och ler brett åt minnet.
Han har också haft en del växtproblem under åren. Ledvärk och överrörlighet har gjort att det har gått ganska långsamt framåt. Men nu börjar kroppen komma i ordning och han har fått hjälp av en kiropraktor med en kota som har legat fel. I slutet av maj förbättrade han sitt personliga rekord med över elva meter när han kastade 66,42 på en tävling. Ett så bra resultat att han rent av blandade sig i resonemanget om en biljett till Junior-VM i Kina. Om det ska bli verklighet behöver han troligtvis förbättra sig ytterligare några meter. Det finns ingen kvalgräns till JVM, men resultatet ska vara internationellt gångbart.
- Jag hoppas att jag får åka med, det är helt klart målet, säger 19-åringen.
På Sävedalsspelen i går fick han problem med värk i ryggen och stannade på 62,10.
- Men kiropraktorns behandlingar har gjort underverk. Jag hoppas att jag snart ska kunna kasta med lite längre ansats och då blir det förhoppningsvis bättre resultat.
66 meterskastet innebar inte bara personligt rekord, han gick även om brorsan Magnus.
- Inte helt oviktigt faktiskt, skrattar Jonas.
Närmast väntar Ymerspelen i Borås för talangen från Mölndals AIK. Innan den siste juli behöver han ha överbevisat landslagsledningen om att han ska ha en plats i truppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.