Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: ERIK SIMANDER
Bild: ERIK SIMANDER

En miljard i stöd till idrottsföreningarna

Idrottsrörelsen har drabbats hårt av pandemin.
Under torsdagen presenterades ett förslag om ett kris- och återhämtningsstöd på en miljard till föreningarna i Sverige.
– Alternativet att låta kulturer och idrotten tyna bort är otänkbart, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Coronapandemin har pågått i mer än ett år nu. Vilket innebär att många idrottsföreningar i landet fortsatt har det tufft.

Under torsdagen kallade kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind (MP) till en pressträff där hon skulle presentera ett nytt förslag på stöd till kulturen och idrotten.

– Alternativet att låta kulturer och idrotten tyna bort är otänkbart, sa Amanda Lind inledningsvis.

Under presskonferensen berättade Amanda Lind att man föreslår, genom en överenskommelse med Liberalerna och Centerpartiet, att ge ett kris- och återhämtningsstöd på en miljard till föreningarna i Sverige.

Detta för att mildra pandemins ekonomiska konsekvenser och för att underlätta att verksamheterna kan starta upp igen när väl pandemin är över.

Tidigare under pandemin fick svensk idrott 1,5 miljarder kronor i statligt stöd för tre kvartal 2020, och ytterligare 335 miljoner kronor för årets två första månader.

Amanda Lind säger att idrotten kan komma ifråga om mer stöd längre fram.

– Vi kommer att fortsätta att följa behoven inom idrotten och kulturen som regeringen gör inom övriga delar av samhället. Här kan vi behöva följa utvecklingen och återkomma med nya besked.

Tre miljarder i evenemangsstöd

Utöver detta föreslår regeringen även ett evenemangsstöd på 3 miljarder kronor. Vilket kommer gå till idrottsevenemang, mässor eller annan typ av evenemangsverksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.