"En katastrof för damfotbollen"

Den inställda VM-kvalmatchen mot Sverige är en katastrof för damfotbollen i Danmark, säger Jette Andersen, ordförande i Champions League-laget Fortuna Hjørring.

ANNONS
|

Fortuna, som nyligen åkte ut i 16-delsfinal i Champions League, har gått i bräschen inom dansk klubbfotboll för att lyfta damfotbollen i landet. Nu är klubbens ordförande Jette Andersen orolig över att utvecklingen kommer att gå bakåt.

"Inte leva med"

- Tänk om vi inte kommer att ha ett landslag de kommande åren. Damfotbollen kommer att sättas många år tillbaka i tiden. Det är ovärdigt, säger Andersen till danska TV2 Nord.

ANNONS

- Jag tycker att det är en katastrof för damfotbollen att matchen inte spelas. Det här kan dansk damfotboll inte leva med.

"Den danska befolkningen är splittrat i sympati och antipati för DBU (danska fotbollsförbundet) och spelarföreningen", skriver Troels Bager Thøgersen, chefredaktör för den danska fotbollstidningen Tipsbladet, i en krönika. Han menar att de båda aktörerna har offrat damlandslaget i en större kamp om bland annat pengar.

- Det är två parter som känner mycket för sin egen sak. Det finns mer än bara pengar i detta, även om det betyder mycket, säger Troels Bager Thøgersen till TV2.

"Behålla integriteten"

Det är i nuläget oklart vilka påföljder Uefa utdömer för den inställda matchen. Europeiska fotbollsförbundet öppnar ett disciplinärende tidigast under fredagen.

- Jag tror inte att det är någon i Uefa eller Fifa som tycker att det är jättekul att utestänga Danmark från ett VM-kval. Men de måste också behålla integriteten för sin turnering. Det är ganska allvarligt att inte ställa upp med ett landslag i ett VM-kval, säger Troels Bager Thøgersen.

ANNONS
TT

ANNONS